2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olcsó, vagány és elektromos: itt a spanyolok villanyautója

2020-ban indult hódító útjára a spanyol Lupa Motors, amely több méretben gyártana elektromos autókat. A kecsegtető paraméterekkel rendelkező kompakt modell ára az elektromos Daciáéval versenyezne.

Mint kiderült, a Lupa Motors mögött Carlos Álvarez áll, aki saját elmondása szerint az elmúlt öt évben a McLaren Automotive tesztpilótája volt, és az ott szerzett tapasztalatokat is kamatoztatná egy elektromos autó gyártásában.

A három modell elnevezése nem túl szerencsés, az E26, E66 és E137 neve az élelmiszerekben lévő adalékokéra emlékeztet, de a műszaki paramétereik egészen ígéretesek.

Az E26 például egy kompakt méretű, 4,07 méter hosszú elektromos autó lenne, amivel sokak számára vonzó lehet. 

Fotó: Lupa Motors

A Lupa a főbb műszaki adatokat is elárulta, eszerint a 117 lóerős elektromotorral 9 másodperc alatt gyorsulna százra, és 150 km/órás sebességet érne el,
az 50 kilowattórás akkumulátorral pedig 320–400 kilométer közt alakulna a hatótávja. A 11 kilowattos töltővel öt és negyed óra alatt tölthető fel, villámtöltővel 25 perc alatt érhető el a 80 százalékos töltöttség. 

A Lupa villanyautóját akkumulátor nélkül 9400 euróért is meg lehetne venni, de akkuval együtt 17 ezer euró lenne az ára, amivel a nála sokkal kisebb és gyengébb Dacia Spring konkurense lehet. 

Az E66 egy könnyű városi áruszállító lesz, 140 lóerős villanymotorral és 350 kilométeres hatótávval, míg az E137 egy nagyobb crossover, 300 kilométeres – vagy 64 kilowattórás akkuval 400 kilométeres – hatótávval. A Lupa Motors jövőre venné fel az első rendeléseket, és 2023-tól indítaná a tömeggyártást. 

Neked ajánljuk
Nagyot gyorsult a zöld rendszámos autók regisztrációja Tannistest: idén több mint a fele elektromos A Cumbre Vieja kitörése képekben (galéria) Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam