2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vajon mennyire felkészült Magyarország az elektromos autókra?

Európa egyik legnagyobb flottaszolgáltató cége minden évben megvizsgálja, mennyire felkészültek a kontinens országai a villanyautózásra. A LeasePlan 2021-es EV Readiness indexében Magyarország a tizenhatodik – 2020-hoz képest három helyet rontva.

Az állami támogatások mértékét tekintve jól állunk, lényegében adómentes az elektromos autók beszerzése, ahogy Ausztriában, Görögországban, Írországban és Lengyelországban is.

Az unióban átlagosan 63 százalékkal kell kevesebb adót fizetni a villanyautókra, mint hagyományos társaikra.

„Hollandiában 1000 lakosra 3,5 töltő jut, míg Magyarország úgy átlagos a listán, hogy nálunk durván 10 ezer lakosra jut 1 nyilvános töltő” – hangsúlyozza a hvg.hu cikke az idei indexből leszűrhető tanulságok közül szemezgetve.

A legnagyobb eltérések Európa országai között az elektromos autózáshoz szükséges infrastruktúra fejlettségében mutatkoznak. Az üzemeltetési költségeket nézve is elég változatos a kép, de az elmondható, hogy 1 kilométerre vetítve egy elektromos autó üzemanyagköltsége átlagosan az 53 százaléka egy robbanómotorosénak.

Az elektromos autózáshoz szükséges infrastruktúra fejlettségében mutatkoznak a legnagyobb eltérések Európa országai között Fotó: shutterstock.com

A LeasePlan EV Readiness indexének sereghajtói idén Románia, Szlovákia és Csehország lettek.

A dobogós helyekre pedig Hollandia, Norvégia és az Egyesült Királyság került.

A cég egyébként azért szentel a témának ekkora figyelmet, mert elhatározták, hogy 2030-ra nullára csökkentik az autóik károsanyag-kibocsátását.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam