2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

VW: Az európai piacon egyre népszerűbbek az elektromos autók

A Volkswagen sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a vírusjárvány ellenére is nyereséges volt az autógyártó cégcsoport 2020-as éve, ami főleg a kínai piac és a prémiumszegmens jó teljesítményének, valamint a negyedik negyedév eredményeinek köszönhető – adta hírül az MTI.

Kína gyorsan kiemelkedett a koronavírus-járvány okozta értékesítési válságból, és a csoport valamennyi márkája jó eredményt ért el itt. Az eladott autók több mint egyharmada az ázsiai országban talált gazdára.

Az európai piacon az elektromos járművek népszerűsége trendszerűen növekedett 2020-ban, a németországi és a többi nyugat-európai piacra leszállított autók körében 10,5 százalékra emelkedett a villanyautók aránya az egy évvel korábbi 1,9 százalékról. A névadó márka, a Volkswagen első, eleve elektromos meghajtásúnak tervezett modellje, az ID.3 vitte a prímet.

Képünkön egy Volkswagen ID.3 elektromos autó és egy Volkswagen e-Golf néz farkasszemet 2020 nyarán, Rigában
Fotó: BoJack/Shutterstock.com

A Volkswagen-csoport elképzelései szerint 2021-ben már egymilliónál is több elektromos autót adnak majd el világszerte, 2025-re pedig az elektromos mobilitás piacvezetőjévé lépnek majd elő – ezt szolgálja 46 milliárd eurós beruházási programjuk is. Elektromos autóknak kifejlesztett padlólemezükre építve 2022 végéig 27 új modellt terveznek bemutatni, a konszern valamennyi márkájánál egységesen használatos akkumulátort 2023-ban vezetik majd be.

A járvány azért éreztette hatását VW-nél is: a csoport tagvállalatai 2020-ban 15,2 százalékkal kevesebb autót szállítottak le, és 17,8 százalékkal kevesebb autót gyártottak, mint 2019-ben. A társaság bevétele 222,884 milliárd euróra csökkent a 2019-ben elért 252,632 milliárdról, az adózás utáni nyereség pedig 37,1 százalékkal, 8,824 milliárd euróra esett vissza.

Neked ajánljuk
Energiahiány Kínában A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért Ökoest-előadássorozat a teremtett világ védelméről Aláírásgyűjtés egy benzinmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam