2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld Péntek program Romániában

Az Erdély.ma híradása szerint március 12-én, pénteken indult útjára a román környezetvédelmi minisztérium Zöld Péntek programja, amellyel a társadalom környezettudatosságát szeretnék erősíteni.

„Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta: elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségeit és alkalmazottait szólítja meg a kezdeményezés, de magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását is célul tűzték ki” – írja a lap a programról, melynek hatására remélhetőleg minél többen biciklivel, rollerrel, tömegközlekedési eszközzel vagy gyalog mennek majd munkába péntekenként.

A programban biciklitartók és
elektromos töltőállomások telepítését, a közintézmények
elektromosautó-használatának támogatását, a péntekenkénti ingyenes tömegközlekedés bevezetését, valamint a tömegközlekedés elektromosítását is tervezik.

Remélhetőleg minél több alkalmazott biciklivel, rollerrel, tömegközlekedési eszközzel vagy gyalog megy majd munkába péntekenként Fotó: LCV/shutterstock.com

„A közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik.

Egy ember átlagosan több mint 7000 kg szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsija gázpedáljának megnyomásával”

– idézi az Erdély.ma az RMDSZ közleményét.

A kampányhoz online bárki csatlakozhat, a résztvevők és a megtett kilométerek számából ki lehet majd kalkulálni a szénlábnyomcsökkenés mértékét.

A leadben és a főoldalon látható fotó: Andreea Sacher/shutterstock.com

Neked ajánljuk
A Greenpeace 45 ezer aláírást gyűjtött, a régi dízelautók kitiltását kérik A fővárosnak nincs terve dugódíj bevezetésére A természet- és zenerajongókat idén is várja a természet operaháza A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: erdely.ma
Vissza
Hírfolyam