2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A beszállítóknak is van véleményük a belső égésű motorok betiltásáról

Az európai zöld megállapodás értelmében az EU 2050-re el kell hogy érje a karbonsemlegességet, ezért az Európai Bizottság jelenleg a 2025-től életbe lépő Euro 7-es emissziós norma átdolgozását végzi, a beszállítók pedig közleményben tiltakoznak.

A több mint 3000 autóipari beszállítót összefogó Autóipari Beszállítók Európai Szövetsége (CLEPA) közleményében rámutat arra, hogy az emissziós célok szigorítása a jelenlegi, használat közbeni emisszió mérésén alapuló számítási módszer megtartása mellett nem fogja ösztönözni a különböző hajtások gazdaságosabbá tételét, csak a hagyományos hajtást fogja kiszorítani.

A szervezet ezért életciklus-alapú vagy az üzemanyag előállítása során keletkező kibocsátásokat is figyelembe vevő mérési metodikát javasol.

A CLEPA szerint kontraproduktív lenne a belső égésű motorok tiltása, ugyanis azokat, akiknek az elektromos autó nem alternatíva, arra kényszerítené, hogy kevésbé tiszta, régi járműveiket használják tovább. Ez lassítaná a kibocsátáscsökkentést, pedig a belső égésű motorok is üzemeltethetők lennének klímasemlegesen.

A beszállítók szerint minden technológiára szükség van a kibocsátás csökkentéséhez és a karbonsemlegesség eléréséhez Fotó: shutterstock.com

A szervezet állást foglal a különböző hajtásrendszerek közti tisztességes verseny mellett is, hangsúlyozza, hogy minden technológiára szükség van a karbonsemlegesség eléréséhez, és kitér a különböző szektorok emissziós szabályainak összehangolására, a töltőhálózat-fejlesztés igényére,

továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy egy gazdaságilag sikeres és társadalmilag elfogadható átalakulás lehet csak politikailag fenntartható.

Minderről az autopro.hu beszállítók kritikáit és javaslatait ismertető írásában olvashatunk.

Neked ajánljuk
Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást A műanyagválság nem független a klímaváltozástól, és a kezeléséhez ugyanúgy nemzetközi egyezményekre lenne szükség Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Az európaiak az éghajlatváltozást, a munkanélküliséget és a migrációt tekintik a legnagyobb kihívásnak
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam