2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó hír az autósoknak, kevésbé jó a környezetvédőknek

Áprilistól újra kisebb lesz az üzemanyagok jövedékiadó-tartalma, a gázolajé literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken – tájékoztatta március 25-én Izer Norbert államtitkár az MTI-t.

Az árak ennek következtében a gázolaj esetében literenként 10 forinttal, a benzinnél literenként 5 forinttal lesznek alacsonyabbak. A telex.hu az MTI közleménye alapján kiemelte, hogy a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint az európai jövedékiadó-emelési trendhez Magyarország egyedi módon igazodik, az „egyedülálló” megoldás lényege, hogy csak akkor emelkedik a jövedéki adó, ha a kőolaj világpiaci ára alacsony.

Ez az adómeghatározás a fogyasztókat védi, azaz a családokat, háztartásokat és vállalkozásokat, írta az MTI.

Azt, hogy április 1-jétől visszaáll
az alacsonyabb adómérték, valójában már március közepe óta tudjuk, amikor
a NAV közölte az első negyedévi
Brent-átlagárat, amelyet 60,38 dollárban állapított meg.

A törvény szerint ha a Brent hordónkénti ára az adott negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja között több mint 50 dollár, akkor automatikusan csökken a jövedéki adó – ahogy erről akkor a napi.hu is beszámolt.

Magyarországon csak akkor emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ha a kőolaj világpiaci ára alacsony Fotó: shutterstock.com

Az internetes lap a Pulzus Kutatóval készíttetett februárban az üzemanyag árával kapcsolatos közvéleménykutatást, amelyből többek között az derült ki, hogy

„az autósok 47 százaléka már 450 forintos benzin- vagy gázolajárnál érdemben csökkentené autóhasználatát, 21 százalékuk 500 forint, 9 százalékuk 600 forint, 7 százalékuk pedig 1000 forintos literenkénti árnál gondolná át, miként közlekedik.”

Az adómérték-csökkenés után, azaz áprilistól a bűvös szám alatt maradnak az árak, a benzin 435, a gázolaj 440 forintba kerül majd a napi.hu márciusi számításai szerint.

Neked ajánljuk
Ezek voltak a legszárazabb évek Magyarországon Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Meg fogja érezni a brit költségvetés a villanyautók terjedését
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam