2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2021 az európai vasút éve

A vasúti év célja a vasúti közlekedés népszerűsítése és fejlesztése – összhangban az európai zöldmegállapodás célkitűzéseivel, például a fenntartható és intelligens mobilitás víziójával. Közös európai projektek, események és viták hirdetik 2021-ben a vasút integratív és innovatív szerepét.

„Az Európai Parlament és a Tanács határozatában hivatalosan is az európai vasút évének nyilvánította a 2021-es esztendőt. Az Európai Bizottság és a portugál EU-elnökség szervezésében március 29-én rendezték az egész éves kampány hivatalos megnyitóját” – írta meg a vg.hu a Magyar Vasúti Egyesület közleménye alapján.

Megnyitóbeszédében Adina Vălean közlekedésért felelős európai biztos elmondta, hogy a vasút összekovácsoló erejét fogja példázni a szeptemberben útjára induló, egész Európát átszelő Connecting Europe Express.

A járat két fontos állomást ejt majd útba Magyarországon, előreláthatólag Budapestet és Sopront.

Pályaudvar Barcelonában – A vasútnak jelentős szerepet kell játszania a közlekedésből származó kibocsátások csökkentésében Fotó: Shutterstock.com

A Magyar Vasúti Egyesület a tematikus évet jó alkalomnak tartja arra, hogy végre a vasúti szektor fejlesztési igényeinek megfelelő jogi környezetet alakítsanak ki Európában és Magyarországon.

A közlekedés az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának negyedéért felel, és ez az arány egyre nő.

A klímasemlegesség eléréséhez a közlekedésből származó kibocsátás 90 százalékos csökkentésére van szükség 2050-ig. Ennek megvalósulásához a jelenleg 75 százalékban a közutakon bonyolódó szárazföldi áruszállítás legalább felének át kell költöznie a sínekre.

„A vasútnak jelentős szerepet kell játszania a közlekedésből származó kibocsátások csökkentésének felgyorsításában, mivel ez az egyik leginkább környezetbarát és energiahatékony közlekedési mód” – hangsúlyozta az egyesület közleménye.

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone A Zöld Busz Program hozzájárul klímacéljaink eléréséhez Szeptember közepétől fizetnek, akik széthagyják a Mol Bubikat A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam