2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hol tölthetnek, és mennyit töltöttek a magyarok?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyomon követi a hazai elektromobilitás fejlődését – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben, amelyből így több érdekes kérdésre is választ kaphatunk a magyarok villanyautózási szokásaival kapcsolatban.

Mennyit töltöttek a magyarok?

7,1 gigawattóra energiát töltöttek az autósok a magyarországi nyilvános elektromos töltőállomásokon 2020-ban.

A 2019-es adatokhoz képest 25 százalékkal nőtt a töltések száma, 30 százalékkal a töltésekre fordított energia mennyisége.

Ez nem az összes energia, amit Magyarországon töltésére használtak, mert a háztartási és más, nem nyilvános töltések nincsenek a statisztikában.

Hol tölthetnek a magyarok?

A legtöbb elektromos töltőoszlop, 479 darab, Budapesten üzemel; a második
Győr 39 töltőhellyel; holtversenyben a harmadik Kecskemét és Székesfehérvár
37-37 töltővel. 183 magyarországi településen lehet nyilvánosan tölteni.

A töltőoszlopok száma egyre nő:
3 éve 108, 2019-ben 770, tavaly pedig már 1320 nyilvános töltőoszlopnál tankolhattak az elektromosautó-használók.

A kiadott engedélyek száma is növekedést mutat évente, 2017 óta összesen 37 engedélyt adott ki a MEKH, ebből 15-öt 2020-ban.

A háztartásokban és más nem nyilvános helyeken a töltéshez nem kell engedély Fotó: shutterstock.com

Mi köze van egyáltalán mindehhez a MEKH-nek?

Az elektromos autózás növeli a villamosenergia-keresletet, és később jelentősen növelheti a villamosenergia-csúcsigényeket, de megfelelő infrastrukturális és szabályozási feltételek mellett a villanyautók a rendszerbiztonságot is erősíthetik. Bárhogy is lesz, az elektromos autózás hatással lehet az ellátásbiztonságra, ezzel a MEKH munkájára.

A közúti közlekedésről szóló törvény alapján engedélyköteles minden nyilvános töltőállomás, az engedélyeket pedig a MEKH adja ki, és az energiahivatal hagyhatja csak jóvá az egyéb e-mobilitási szolgáltatásokat is.

Mik a bónusz jó hírek?

Az elektromos autózás egyre elterjedtebbé válik, és nagyban hozzájárul a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez. Ez röviden tisztább levegőt jelent. A háztartásokban és más, nem nyilvános helyeken ráadásul a töltéshez nincs szükség engedélyre, ez nagyobb szabadságot és tervezhetőséget jelent.

Neked ajánljuk
Töltőtelepítésre köteleznék a spanyol benzinkutakat Eger lesz a tiszta közlekedés magyar mintavárosa? Ezek voltak a legszárazabb évek Magyarországon Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam