2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Messze még az egymillió töltőpont az Európai Unióban

Az Európai Unió luxemburgi székhelyű számvevőszékének új jelentése szerint továbbra is akadályokba ütközik az unióban az elektromos közlekedés, a nyilvános töltőállomások elérhetősége tagországonként jelentős eltéréseket mutat, és a fizetési rendszerek sincsenek harmonizálva.

Ráadásul a számvevőszék szerint messze van még a 2025-re tervezett egymillió töltőpontot, és az unió nem rendelkezik az elektromobilitásra vonatkozó átfogó stratégiai ütemtervvel sem.

„Noha tavaly kevesebb új járművet vettek nyilvántartásba, az elektromos és a hálózatról tölthető hibrid elektromos járművek piaci részesedése jelentősen nőtt. A töltőhálózatok kiépítése azonban nem követi ezt az ütemet”

– emelte ki a jelentés az MTI közleménye szerint, tehát a töltő-infrastruktúra fejlesztésének ütemét mindenképpen gyorsítani kellene.

A számvevők ehhez hiányolták az átfogó elemzést a rendszerből még hiányzó, nyilvános töltőállomások számáról, helyéről és teljesítményéről.

A töltő-infrastruktúra fejlesztésének ütemét mindenképpen gyorsítani kellene Fotó: Shutterstock.com

Problémásnak találták azt is, hogy az egyes uniós fizetési és információs rendszerek nagyon különbözőek, és alig kommunikálnak egymással. Csak nagyon korlátozott mértékben folyik információcsere valós idejű rendelkezésre állásról, töltési adatokról vagy díjszabási feltételekről.

A jelentéstevők az Európai Bizottságnak címezték javaslataikat: dolgozzon ki stratégiai ütemtervet a közös töltési infrastruktúra fejlesztésére és a célszámok elérésére, valamint szabjon meg minimumszabványokat és -követelményeket!

Az Európai Unió 2019 decemberében bejelentett célja, hogy 2050-re az 1990-es szinthez képest 90 százalékkal csökkentse a közlekedésből származó kibocsátást.

Az üvegházgázok uniós kibocsátásának negyede a közlekedésből, azon belül 72 százalékban a közúti szállításból származik – emlékeztet rá az MTI.

Neked ajánljuk
Következő fázisába lépett a brüsszeli alacsony kibocsátási zóna Nagykorú lett a román roncsautóprogram Szlovénia döntött: 2033-ig kivezetik a szenet A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam