2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízutánpótlás és elektromos hajtás – Tart a Zöld város program Debrecenben

Papp László, a cívisváros polgármestere tájékoztatót tartott április 22-én, a Föld napján a nagyerdei állatkertben, ahol egy új plug-in hibrid haszonjárművet adott át a kert igazgatójának, és emlékeztetett rá, hogy hamarosan elindul a Debrecen vízutánpótlását biztosító Civaqua program.

Papp László az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy a dinamikus urbanizációs és gazdasági fejlődés mellett az önkormányzat számára kiemelten fontos a fenntarthatóság is. A fenntartható fejlődési terv elemeit a Zöld város programban rögzítették, amely egy átfogó, életminőséget javító, közterületeket és zöldterületeket megújító, egyszerre több helyszínen megvalósuló fejlesztési program.

A polgármester kiemelte, hogy az ország első vidéki állatkertjének, a debreceni állatkertnek Magyarország első természetvédelmi területe, a Nagyerdő ad otthont. Jelenleg 17 hektáron mutatják be itt öt földrész 170 fajának mintegy 900 egyedét.

Hozzátette, hogy hamarosan megkezdődik a Debrecen vízutánpótlását biztosító Civaqua program megvalósítása, és néhány év múlva a Tisza vize élteti majd a Nagyerdőt.

Ez az a program, amely megoldást jelent majd a Nagyerdő, a Vekeri, a Fancsikai tórendszer és a Tócó-patak lassú kiszáradására.

Az ország első természetvédelmi területe volt a debreceni Nagyerdő Fotó: shutterstock.com

A polgármester beszámolt arról is, hogy elsőként csatlakozott a Zöld város programhoz az állatkertet és vidámparkot működtető kultúrpark. Ennek jegyében

bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, és kitiltották a területről az egyszer használatos műanyag eszközöket, valamint vállalták, hogy 2030-ig teljes járműparkjukat elektromos hajtásúra cserélik.

Papp László ezt a törekvést támogatva egy állatok szállítására alkalmas, új plug-in hibrid gépkocsit adott át az állatkertnek, a járművet Nagy Gergely Sándor állatkertigazgató vette át.

Az igazgató mesélt kicsit a régóta zárt kapuk mögött folyó állatkerti életről, elárulva, hogy a kert lakói várják már a látogatók visszatérését.

Neked ajánljuk
A magyarok nyitottak, de az áttöréshez szükség van a megfelelő ösztönzőkre Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam