2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kecskeméten folytatódik az elektromosbusz-tesztelés

Kecskemét a Zöld Busz Program mintaprojektjének következő állomása, május 20-ig próbálhatják ki a város lakói a Mercedes-Benz teljesen elektromos hajtású buszát, az eCitarót. A program tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatja majd az elektrifikációt a közösségi közlekedésben.

A klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező mintaprojekt keretében több vidéki nagyvárosban zajlott, illetve zajlik az elektromos buszok tesztelése, mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az MTI közleménye szerint, amelyet az autopro.hu szakportál adott közre.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy hamarosan lezárul a Zöld Busz Program első pályázati felhívása, melynek keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást elektromos autóbuszok, valamint önjáró trolibuszok beszerzéséhez, infrastruktúra-fejlesztéshez.

Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz Fotó: Daimler Global Media Site

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: „Mindannyiunk közös felelőssége és feladata tenni azért, hogy megőrizzük élhető városunkat. Az utóbbi időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre, a klímatudatosságra, a város levegőminőségének javítására.”

A polgármester véleménye szerint
a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért sokat tehet a város, ha a közösségi közlekedésbe bevonják a kibocsátásmentes járműveket.

„2014-ben a város életében új korszak kezdődött a 25 darab hibridhajtású autóbusz beszerzésével és forgalomba állításával. Most az elektromos autóbuszok fokozatos bevezetése lehet egy új cél” – fogalmazott Zombor Gábor országgyűlési képviselő. Azt is kiemelte, hogy az akciótervvel új fejezet nyílt a hazai környezetvédelemben.

Neked ajánljuk
A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Lejárt a mélytengerektől kapott haladék? Több tízezer évre lenne szükség ahhoz, hogy a klíma magától stabilizálódjon Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Jönnek a vezeték nélkül tölthető villanyautók
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam