2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elektromos autót gyárt hamarosan Romániában a Ford

Stuart Rowley, a Ford Európa elnöke megerősítette, hogy az amerikai autógyártó cég a romániai krajovai üzemében egy új kishaszonjárművet fog gyártani 2023-tól, 2024-től pedig a modell tisztán elektromos hajtású változata is itt készül majd. A gyártó 300 millió dollárt fektet román leányvállalatába.

Az új Ford-modell lesz az első olyan sorozatgyártású, tisztán elektromos hajtású autó, amely Romániában készül. A 300 millió dolláros fejlesztés után a krajovai üzem lesz a harmadik európai gyár, ahonnan elektromos hajtású Fordok fognak kigurulni.

Rowley azt is elmondta, hogy a krajovai üzem fejlesztésével is jelzik: haszongépjárműveik vásárlóit „egyre gyorsuló iramban szeretnék átvezetni a nulla károsanyag-kibocsátású Európába” – írta meg az MTI román sajtóhírek alapján.

A Ford februárban jelentette be, hogy 2024-re teljes haszongépjármű-portfólióját elérhetővé teszi kibocsátásmentes verzióban, és 2030-ra haszongépjárművei kétharmada tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtású lesz.

A Ford megerősítette, hogy 2023-tól új kishaszonjárművet fog gyártani romániai üzemében, a modell teljesen elektromos változata is itt készül majd Fotó: The Ford Motor Company/Ford Media Center

A mostani fejlesztéssel együtt csaknem 2 milliárd dollárt fektetett már az autógyártó cég a romániai leányvállalatába az üzem 2008-as megvásárlása óta. A krajovai gyár 6000 dolgozónak ad munkát, akik az EcoSport és a Puma modelleket, illetve az 1 literes EcoBoost motort gyártják.

A román sajtó azt is közölte, hogy a Ford csaknem egy hónapig kényszerszabadságol mintegy ezer dolgozót Krajován, ahol az elektromos félvezetők globális hiánya miatt hat napig a járműgyártás és 10 napig a motorgyártás is szünetel, majd április 26. és május 21. között csak két váltásban fog dolgozni három helyett az autógyártó részleg.

Neked ajánljuk
Fordulóponthoz ért az európai újautó-piac? A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak Már nem csak a hurrikánok, a hőhullámok is nevet kapnak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam