2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átadták az első hazai mobil hidrogéntöltő állomást

A Linde Magyarország telephelyén bemutatták az ország első mobil hidrogéntöltő állomását, emellett hidrogénhajtású raktári munkagépeket és motorcsónakot, valamint egy Toyota Mirait is láthatott az ünnepélyes átadó közönsége április 29-én. Mindez a magyar hidrogénstratégia legelső lépése csupán.

A Toyota Mirai az első, Magyarországon elérhető hidrogénhajtású személyautó, amely év végi szállítással már előrendelhető. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elárulta: év végén érkezik a hazai gyártású
hidrogén-üzemanyagcellás busz is.

A miniszter az első töltőállomás jelentőségét így értékelte a portfolio.hu szerint:

„Ma egy lépéssel közelebb került az ország ahhoz a célkitűzéshez, hogy
2050-ig klímasemlegessé váljon."

A hidrogén zöldüzemanyag, égésekor víz és némi hő keletkezik. Még zöldebb, ha megújuló energiaforrás segítségével állítják elő. Ipari, energiatermelési, -tárolási és közlekedési célú használata hangsúlyos eleme a magyar iparpolitikának. Egy éve elkezdődött az ország hidrogénstratégiájának kidolgozása, a dokumentum a jövő héten kerül a kormány elé – részletezte a vg.hu beszámolója szerint Palkovics László.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az átadón Fotó: MTI/Mohai Balázs

A miniszter elmondta, hogy a hidrogén segítségével csökkenthető lesz a hazai ipar szén-dioxid-kibocsátása. Mivel a hazai kibocsátás fele a fűtéshez köthető, lényeges lépés lesz, ha biztonságosan keverhetőnek bizonyul a hidrogén a vezetékes gázhoz.

A kormány a közlekedés kizöldítésében nagy reményeket fűz a hidrogénhez. Módosították az ország buszstratégiáját és a hibrid vonatok beszerzésének kiírását is, hogy teret adjanak általában az emissziómentes és kifejezetten az üzemanyagcellás járműveknek.

Palkovics László végül aláhúzta: a hidrogén az energiatárolásban lesz majd legnagyobb hasznunkra, illetve a hidrogén tárolása is megoldandó feladat. Már elindultak a pilotprojektek.

„A világ energiatermelésében,
-tárolásában vagy a gépjárműgyártásban ez a fejlődés, velünk vagy nélkülünk, de bekövetkezik. Elemi érdekünk tehát, hogy támaszkodva meglévő adottságainkra, kutatási, fejlesztési és innovációs bázisunkra, részt vegyünk benne”

– emlékeztetett Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform irányítóbizottságának elnöke az átadón.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam