2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha így tankolunk, tényleg megmenthetjük a bolygónkat?

Elindult a Shell karbonsemlegesítési programja, vagy ahogy ők nevezik, új karbonsemlegesítési szolgáltatása. De vajon nem eleve lehetetlen vállalkozás éppen fosszilis alapú üzemanyag árusításával, illetve vásárlásával felvenni a harcot a légkör túlzott szén-dioxid-tartalma ellen?

Ha Shell-kúton tankolunk, most már a magyar töltőállomásokon is dönthetünk úgy, hogy literenként 6 forinttal többet fizetünk. Ez 10 liternél 60 forint, egy 40 literes tank megtöltésekor pedig 240 forint többletbefizetést eredményez. A Shell pedig vállalja, hogy ezekből a plusz pénzekből erdősítési vagy egyéb, a légköri szén-dioxid megkötését célzó projekteket finanszíroz szerte a világon.

A raketa.hu a Shell online sajtótájékoztatója alapján számol be az új programról, emellett felhívja a figyelmet a vállalat állításában feszülő feloldhatatlan belső ellentmondásra is.

Egyfelől szép, hogy a Shell mikroadományokat gyűjt a vásárlóitól, hogy aztán ezeket erdősítésbe és más, nettó karbonsemlegességet szolgáló projektekbe forgassa.

Csatlakozzon karbonsemlegesítési programunkhoz! – szól vásárlóihoz a Shell Forrás: Shell/raketa.hu/YouTube.com

Ugyanakkor a Shell egy olajcég, és bár az olajvállalatok manapság sokat fektetnek megújulókba vagy éppen elektromos mobilitással kapcsolatos szolgáltatásokba, alapvetően mégis csak abból termelik a profitot, hogy vásárlóik olajat vesznek tőlük, amelyet aztán elégetnek a tankjukban.

„És ezt úgy csűrni-csavarni, hogy a megvásárolt és elégetett olajszármazékok ára mellé kifizetett kis pénzzel az ügyfelek tulajdonképpen jót tesznek a Földdel, tehát minél többet autóznak fosszilis üzemanyaggal, annál több CO2-t tüntetnek el a légkörből – ez azért egy kicsit meredek”

– fogalmaz a raketa.hu szerzője.

A Shell együttműködik a Glengarry erdészettel és az erdőkért felelős kormányszervvel az ősi skót erdők és fafajták megmentéséért Fotó: Creative Hub/Nature-based Solutions/Shell

Nyugodtan fizessük ki azt a pár forintot tankoláskor, ha szeretnénk, mert a pénz biztosan jó helyre megy, biztat rá a (zöld)technológiai magazin. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, ne higgyük, hogy ennyivel letudhatjuk minden felelősségünket az autózás környezetkárosító hatásával kapcsolatban.

A Shell környezetvédelmi vállalásairól itt és itt találhatók további információk.

Neked ajánljuk
Interaktív térkép készült az ország elektromosautó-töltőiről Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam