2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrahasznosított műanyagból készítené abroncsvázait a Michelin

A gumit egyelőre nem lehet újrahasznosított műanyaggal kiváltani, de az abroncsvázakat készítheti a legendás gumiabroncsgyártó, a Michelin olyan műanyagszálak felhasználásával, amelyeket különböző műanyaghulladékokból, például palackokból, csomagolásokból vagy műszálas anyagokból állítanak elő.

A Michelin a Carbios eljárását alkalmazza – ez a cég az első olyan, körforgásos gazdasággal foglalkozó innovatív vállalkozás, amelyiknek sikerült biológiai eljárást kidolgoznia a műanyag újrahasznosítására. Az eljárás lényege, hogy egy enzim segítségével bontják elemeire a műanyag polimerláncait, ezekből az erős láncokból ezután új műanyag készíthető.

1,6 milliárd tonna gumiabroncs fogy évente a világon Fotó: E Bouman/Pixabay

A Michelin célja, hogy a termékeiben az ilyen újrahasznosított anyagok részarányát 40 százalékra növelje 2030-ig, és 100 százalékra 2050-ig – írja cikkében a Totalcar. A cég felmérései szerint ugyanis 1,6 milliárd tonna gumiabroncs fogy évente a világon, az ehhez szükséges 800 ezer tonnányi PET-szál akár mind származhatna műanyagszemétből.

Neked ajánljuk
Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet Jeff Bezos az űrig ment, hogy felismerje, mi forog kockán Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Egy hétig New Yorkban minden a klímáról szól
Tovább a forrásra: totalcar.hu
Vissza
Hírfolyam