2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrahasznosított műanyagból készítené abroncsvázait a Michelin

A gumit egyelőre nem lehet újrahasznosított műanyaggal kiváltani, de az abroncsvázakat készítheti a legendás gumiabroncsgyártó, a Michelin olyan műanyagszálak felhasználásával, amelyeket különböző műanyaghulladékokból, például palackokból, csomagolásokból vagy műszálas anyagokból állítanak elő.

A Michelin a Carbios eljárását alkalmazza – ez a cég az első olyan, körforgásos gazdasággal foglalkozó innovatív vállalkozás, amelyiknek sikerült biológiai eljárást kidolgoznia a műanyag újrahasznosítására. Az eljárás lényege, hogy egy enzim segítségével bontják elemeire a műanyag polimerláncait, ezekből az erős láncokból ezután új műanyag készíthető.

1,6 milliárd tonna gumiabroncs fogy évente a világon Fotó: E Bouman/Pixabay

A Michelin célja, hogy a termékeiben az ilyen újrahasznosított anyagok részarányát 40 százalékra növelje 2030-ig, és 100 százalékra 2050-ig – írja cikkében a Totalcar. A cég felmérései szerint ugyanis 1,6 milliárd tonna gumiabroncs fogy évente a világon, az ehhez szükséges 800 ezer tonnányi PET-szál akár mind származhatna műanyagszemétből.

Neked ajánljuk
Sürgősen fokozni kellene az e-hulladék újrahasznosítását Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Tovább a forrásra: totalcar.hu
Vissza
Hírfolyam