2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beleshetünk az M3-as metróvonal belvárosi szakaszának felújítására

Az alagútban számos munkafázist végeznek egyszerre, hét állomáson három különböző ütemben halad a korszerűsítés, és időnként rég elfeledettnek hitt relikviák is előkerülnek a bontás során, mint például egy több mint 40 éves plakát, amely a dohányzás egészségkárosító hatására hívja fel a figyelmet.

A jó állapotban megmaradt hirdetményt a Deák Ferenc téren találták, az idő vasfogától az óvta meg, hogy valamikor egy plusz falazatot építettek elé. A grafika Tamássy Zoltán munkája.

A metrófelújítás munkálatairól élményszerűen ír a projektről folyamatosan hírt adó külön honlap:

„Az M3 metróvonal belvárosi szakaszának átalakulása egyre látványosabb, bár zajlanak még bontási munkálatok is, már bőven találkozhatunk átalakuló terekkel, és helyenként új berendezésekkel is.
Az alagútban a bal vágány cseréjét végzik, a hat kilométeren változatos kép tárul elénk, előfordulnak még érintetlen területek, néhol hiányzik a sínpár, de esetenként már az új sínszálak leerősítése is megtörtént. Időnként meglepő emlékekre bukkanunk, legutóbb egy plakát kapcsán idéztük fel a múltat.”

„Dohányzás vagy egészség: válasszon” – Megtalálták Tamássy Zoltán grafikus 1972-ben készült plakátját Fotó: m3felujitas.hu/Horváth Bence

A munkálatok aktuális állásáról itt lehet bővebben, állomásokra, szakaszokra bontva, részletesebben is tájékozódni.

A felújításról készült képgalériát itt lehet megtekinteni, a fotók Horváth Bence munkái.

A vonal múltjáról itt olvasható rengeteg érdekes részlet, és nézegethető sok régi kép.

A korszerűsítés 2021. márciusi–áprilisi fázisairól videó is készült, ez Vincze Júlia munkája.

Az M3-as metróvonal belvárosi szakaszának átalakulása egyre látványosabb Forrás: Metró Felújítási Projekt Igazgatóság/YouTube.com/Vincze Júlia

Metróval közlekedni fenntartható megoldás: az M3-as metró óránként egy irányban akár 15 ezer utast is elszállít, ezzel a reggeli csúcsforgalom idején például nagyjából egy a Blaha Lujza tértől egészen Gyöngyösig érő, 75 kilométeres kocsisortól mentesíti Budapest útjait – tudhatjuk meg a BKV honlapjáról.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: m3felujitas.hu
Vissza
Hírfolyam