2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A budapestiek is tesztelhetik a Mercedes-Benz e-buszt

A teljesen elektromos, károsanyagkibocsátás-mentesen és szinte nesztelenül közlekedő városi autóbuszt 2021. május 21. és 28. között próbálhatják ki az utasok a fővárost átszelő 105-ös járat vonalán. A Daimler Buses legmodernebb modellje e105 jelzést kap, a tesztjárat mindenkinek ingyenes lesz.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az ArrivaBus a gyártó helyi képviselete, az Omnibus Hungária Kft. együttműködésével közösen teszteli a Mercedes-Benz eCitarót a fővárosban, a 105-ös vonalon. Május 21-től egy héten keresztül tehát a Budapesten közlekedők is megismerhetik a tisztán elektromos, alacsony padlós, a modern városi igényeknek megfelelő autóbuszt.

A Merzedes-Benz eCitaro megérkezett Budapestre, május 21. és 28. között ingyen tesztelhetik a fővárosiak a 105-ös vonalán Fotó: BKK

„Hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőben, hétvégén pedig egész nap, a menetrendi indulások mellett közlekedik a tesztbusz e105-ös jelzéssel. A járművön ingyenesen lehet utazni, bárki kipróbálhatja a jövő technikáját. A BKK FUTÁR rendszerében percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre jár az elektromos busz” – áll a BKK, az ArrivaBus Kft. és az Omnibus Hungária Kft. közös közleményében.

Az ArrivaBus a Deutsche Bahn-csoporthoz tartozik, egész Európában jelen van szolgáltatóként, és több mint 20 éve részese a budapesti közösségi közlekedésnek. A vállalat elkötelezett a környezetbarát járművek tesztelése és alkalmazása mellett.

A Budapesti Mobilitási Terv keretében a főváros igyekszik a zéró emissziós járműveket előnyben részesíteni a beszerzések során Fotó: BKK

Az Európai Bizottság által meghirdetett zöld megállapodás értelmében közös uniós cél a karbonsemleges Európai Unió megvalósítása 2050-ig. A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet, ez a célkitűzésnek megfelelően zéró emissziós járművek beszerzését preferálja a buszágazatban, azaz trolibuszok és elektromos buszok vásárlását. Az elmúlt időszakban a BKK ezért – az ArrivaBusszal és a BKV Zrt.-vel együttműködésében – több alkalommal is tesztelt már teljesen elektromos hajtású buszokat.

Bővebb információk találhatók az eCitaro buszról a Mercedes-Benz honlapján.

Neked ajánljuk
A budapestiek többsége még mindig támogatja a rakpart felszabadítását Milyen legyen az Aquincumi híd? Újra elektromos tesztbuszok köröznek Budapesten Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: bkk.hu
Vissza
Hírfolyam