2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld Péntek: Kolozsvár péntekenként környezetbarát közlekedésre ösztönzi lakóit

Ingyenes lesz péntekenként a közösségi közlekedés, döntötte el Kolozsvár önkormányzati testülete 2021. május 26-án, szerdán. A gesztussal a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által kezdeményezett Zöld Péntek projekthez csatlakozik a város, a cél az autómentes mobilitás ösztönzése.

A polgármesteri hivatal döntésről kiadott közleménye Oláh Emese alpolgármester szavait idézte, ezek szerint

a péntekenkénti ingyenes tömegközlekedés lehetővé tételétől a város vezetői azt várják, hogy városszerte mérséklődni fog a forgalom, ami egyúttal a zaj- és légszennyezés csökkenését is eredményezi majd.

Kolozsvár látképe, középen a város főterén álló gótikus Szent Mihály-templom Fotó: MTVA Fotó/Molnár-Bernáth László

A kolozsvári tömegközlekedési eszközökön 2,5 lejbe (188 forint) kerül egy utazás – derül ki Gazda Árpád, az MTI tudósítója összefoglalójából. A viteldíj a járműveken érintős bankkártyával vagy telefonos alkalmazáson keresztül fizethető.

Környezetvédelmi okokból az automata már a bankkártyás fizetés esetén sem bocsát ki vonaljegyet, a jegyellenőrzés ilyenkor a bankkártya utolsó négy számjegyének megadásával történik.

A helyi tömegközlekedési vállalat nem vezet be ingyenjegyeket a pénteki zöld napokra, a lehető legegyszerűbbé szeretnék tenni ugyanis a közösségi közlekedéssel ismerkedők számára az utazást. A vállalat a saját költségvetéséből pótolja a bevételkiesést, de az akciótól hosszú távon a közösségi közlekedés népszérűsödését, a bérletet váltók számának emelkedését várják.

Neked ajánljuk
Eger lesz a tiszta közlekedés magyar mintavárosa? Márciustól megváltoznak az autóreklámok Franciaországban Új korszak kezdődik a bécsi közösségi közlekedésben Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam