2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elektromos buszokkal zöldít a Volánbusz

A Volánbusz az elmúlt alig több mint egy hónap során összesen 100 új szóló, alacsony padlós elektromos buszt pályázott meg. Amennyiben sikeresek lesznek ezek a pályázatok, számos megyeszékhelyen és a budapesti agglomerációban is nagyot zöldülhet majd a buszos közlekedés, és tisztulhat a levegő.

Újabb 40 elektromos meghajtású autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot a Volánbusz a Zöld Busz Program keretében. Ezek a járművek a budapesti agglomeráció 81 településén élő több mint 2,5 millió lakos számára kínálnak majd elsősorban tiszta utazási lehetőséget, de mivel a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak szolgálatba, a budapesti utasok is igénybe tudják venni őket, és a FUTÁR (Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer) is üzemel majd rajtuk.

A Zöld Busz Program mintaprojektjének egyik elektromos SOR NS 12 Electric típusú autóbusza Szolnokon, május végén, 2021-ben Fotó: MTI/Mészáros János

Egy hónapja a Volánbusz 60 e-busz megpályázásáról számolt be, azok a buszok hat megyeszékhelyen állnak majd szolgálatba, amennyiben a pályázatok sikeresek lesznek. Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 elektromos busz gurulhat majd így – emlékeztetett rá a Villanyautosok.hu szakportál.

A Volánbusz mind a 100 új szóló, alacsony padlós, kéttengelyes elektromos buszra kiírta a feltételes közbeszerzési eljárást. A minimum 24 ülőhelyes buszoknak egy feltöltéssel minimum 240 kilométert kell megtenniük. Alapkövetelmény a kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hely, a felszállást segítő rámpa, a fedélzeti és a vezetést segítő kamerarendszer és a hűtő- és fűtőrendszer is.

A 100 megpályázott elektromos busz évente több mint 3600 tonnával csökkentheti majd a szén-dioxid-kibocsátást az érintett térségekben.

Neked ajánljuk
Egy modern klasszikus: elektromos Ikarus busz Budapesten Egy modern klasszikus: elektromos Ikarus busz Budapesten Zöldül a Volánbusz flottája Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam