2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezer környezetkímélő kocsival lett több a hazai utakon idén májusban

Ezerrel nőtt a zöld rendszámos autók száma, pedig az állami támogatás által kiváltott villanyautóláz még csak most veszi majd kezdetét. A Villanyautosok.hu a Belügyminisztérium nyilvántartása alapján felrajzolta, hogyan alakult a környezetkímélő autóállomány Magyarországon az utóbbi bő két évben.

Májusban újabb ezer autóra került megkülönböztető rendszám, és ezúttal a két hibrid kategória teljesített jobban (5N: növelt hatótávolságú, külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi; 5P: külső töltésű, azaz plug-in hibrid elektromos gépkocsi). Összesen 569 ilyen járművel bővült az állomány – kezdi a számolást a Villanyautosok.hu cikke.

Májusban még nem volt elérhető az állami támogatás, mégis 468 darabbal lett több az 5E kategóriás, tehát teljesen elektromos autókból is. Az egyéb zéró emissziós (5Z) autók kategóriájában továbbra is csak egyetlen Toyota Mirait tartanak nyilván.

Toyota Mirai a Los Angeles-i autószalonon 2019-ben – A hidrogén-üzemanyagcellás autó alacsony hazai fellelhetőségét magyarázhatja, hogy csak most, az első hidrogén-töltőállomás átadása után kezdték el forgalmazni Fotó: MTI/EPA/Ringo Chiu

A tisztán elektromos autók száma az elmúlt egy évben 65 százalékkal emelkedett, a környezetkímélő járműveké pedig 60,1 százalékkal bővült. A zöld rendszámosok száma május végén átlépte a 32 ezret, ezen belül a tisztán elektromos autók száma 14 879 volt, ez 46,4 százalékos arány.

2021 első öt hónapjában 2313 teljesen elektromos autó kapott zöld rendszámot, ez a szám 727-tel, azaz 45 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában volt. 

Aki örömmel böngészne a BM adatai alapján készített grafikonokat a zöld rendszámos járművek számának havi bővüléséről 2018 óta, illetve ezen járművek számának alakulásáról Magyarországon 2018 januárjától kezdődően, az kattintson a Villanyautosok.hu cikkére.

Neked ajánljuk
Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam