2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre komolyabb átrendeződések és szövetségek az akkumulátorgyártásban

A Volvo a Volkswagen-csoport érdekeltségével, a Northvolt akkumulátorgyártó céggel hoz létre közös vállalatot kutatási és fejlesztési, valamint gyártási célokra – jelentette be az MTI híradása szerint a két érdekelt fél június 21-én, hétfőn. A felek közös akkumulátorgyártó üzemet építenek Európában.

A bejelentés szerint a Volvo és a Northvolt közös fejlesztési centruma 2022-ben kezdi meg működését, az együttműködés keretében pedig a két cég közös akkumulátorgyártó gigaüzemet is telepít Európába.

Utóbbiban a tervek szerint 2026-ban indul majd meg a termelés, az éves teljesítmény pedig eléri majd az 50 gigawattóra akkumulátoros áramtároló kapacitást.

A Volvo és a Northvolt közös akkumulátorgyártó üzeme teljes egészében megújuló forrásból származó elektromos energiával fog működni, és mintegy 3 ezer új munkahelyet jelent majd.

A Volvo a saját elektromos autói mellett a Polestar luxus-villanyautói számára fogja az új üzemben gyártani az akkumulátorokat.

A tisztán elektromos Volvo XC40 Recharge P8 zsályazöld színben Fotó: Volvo Car Group/Volvo Cars/Global Newsroom

A Polestar a Volvo és annak anyavállalata, a kínai Geely közös elektromos luxusmárkája. A Volkswagen 20 százalékos résztulajdonosa a Northvolt vállalatnak, és nemrégiben további félmilliárd eurós tőkejuttatásban részesítette a svéd céget – foglalja össze a tulajdonviszonyokat az MTI közleménye.

A Volvo és a Northvolt megállapodásának egy további hozadéka, hogy
a Volvo 2024-től évi 15 gigawattóra akkumulátorkapacitást kap a Northvolt és a Volkswagen közös észak-svédországi üzeme, a Skellefteå termeléséből.

A Skellefteå kapacitásából 40 gigawattóra van a Volkswagennek lekötve, az üzem jelenleg évi 60 gigawattóra akkumulátortermelési kapacitással rendelkezik.

Neked ajánljuk
A magyarok nyitottak, de az áttöréshez szükség van a megfelelő ösztönzőkre Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam