2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elektromos autók, belföldi akkumulátorgyártás – Nem csak a klímacélok motiválják Joe Bident

Joe Biden amerikai elnök 170 milliárd dollárt költene a közlekedés elektrifikációjának támogatására – írja a 24.hu az NBC News hírportál cikkére támaszkodva. A töltőhálózat fejlesztése, az akkumulátorgyártás támogatása és a hazai elektromosgépjármű-gyártás ösztönzése állna a program fókuszában.

A támogatás 10 százalékát a töltőinfrastruktúra olyan mérvű fejlesztésére fordítanák, hogy a töltőállomás-hálózat felvehesse a versenyt a benzinkutak hálózatával. Egy törvényjavaslat az elektromos járművekre vonatkozó mai 7500 dolláros adójóváírást 12 500 dollárra növelné, és a belföldön gyártott járműveket előnyben részesítené. 

A Biden-adminisztráció biztonsági és gazdasági kockázatot láthat abban, hogy Kína egyre jelentősebb szerepet játszik az elektromos autók piacán, emellett a világ legnagyobb lítiumos akkumulátorgyári kapacitásával is rendelkezik. Kínában 93, míg az Egyesült Államokban csak négy ilyen gyár működik – idézi a 24.hu a Benchmark Mineral Intelligence nemzetközi szervezet adatait. A trend a közeljövőben sem változik majd.

Joe Biden amerikai elnök klímavédelmi rendeleteket ír alá a washingtoni Fehér Házban 2021. január 27-én Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Anna Moneymaker

Az USA energiaügyi minisztériuma egy új, a lítiumos akkumulátorokra vonatkozó nemzeti tervezetben hangsúlyozta, hogy a termelés növelése a nyersanyagokhoz való jobb hozzáféréssel kezdődik. Egyelőre azonban vita folyik arról, hogy a hazai bányászat kapacitásának növelésére vagy a partnerekkel – például Kanadával és Ausztráliával – való együttműködés erősítésére van-e szükség.

A General Motors várhatóan még idén megnyitja első amerikai akkumulátorgyárát az ohiói Lordstownban, valamint két michigani és egy tennesseei üzemében is tervezi elektromos autók gyártását. A Ford már korábban jelezte, hogy elkötelezi magát az akkumulátorgyártás mellett is. A Tesla szintén kapacitásbővítést jelentett be. Az elektromos járművek gyártása nagyot nőhet az állami ösztönzőkre válaszul, összegez a 24.hu az NBC News alapján.

Több szereplő arra figyelmeztet, hogy a villamoshálózat infrastruktúra-fejlesztése is elengedhetetlen, áramkimaradások, vezetéktüzek jellemzik az elöregedett hálózatokat, alacsony az ellátásbiztonság.

Neked ajánljuk
2030-ra akár az összes autóeladás 60 százalékát is kitehetik az elektromos autók Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam