2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ólmozott benzin hagyatéka: még mindig ott az erősen mérgező fém a levegőben

Az Egyesült Királyságban az 1930-as évektől 1999-ig adtak ólmot az üzemanyaghoz. A súlyosan mérgező nehézfém lerakódott a különböző városi felületekre és a talajba. A szél, a közlekedés és az építkezési munkálatok azonban rendszeresen felkavarják, így újra meg újra visszakerül a levegőbe.

Az Imperial College London kutatói szerint a 20 éve betiltott ólmozott benzinből származó ólom még mindig kimutatható a brit főváros levegőjében. A kutatók úgy vélik, az ólmozott üzemanyagok öröksége ráül a világ legtöbb városára – számolt be róla a 444.hu az MTI közleménye és a The Guardian témát körüljáró cikke alapján.

A mérgező anyag a gyermekekre különösen veszélyes, az agyi fejlődésre és a tanulási képességre van nagyon káros hatással. AZ UNICEF 2020-as jelentése szerint a világon minden harmadik gyermeknek olyan magas ólomszint mérhető a vérében, amely már hosszú távú egészségügyi következményekkel jár. 

A londoni levegő ólomszintje az 1980-as években mért csúcsokhoz képest rengeteget csökkent. Ma 2 százalék, ami még mindig a százszorosa a természetes háttérszintnek.

Fontos, hogy az ólomnak való kitettség esetében nincs biztonságos mennyiség.

Ezt a londoni szmogot ipari szennyezés és a Szaharából érkezett homok okozta 2015-ben. Akkor már mintegy másfél évtizede nem lehetett ólmot adni a benzinhez Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS) megjelent friss tanulmányban a brit kutatók vegyi és izotópos összehasonlító vizsgálatokkal megállapították, hogy a londoni levegőben ma megtalálható ólom 32-43 százaléka származik az ólmozott üzemanyagokból. Az egykori tartós szennyezés hatása tehát hosszú évtizedekig kimutatható.

A betiltott üzemanyagból származó ólom Sanghaj és São Paulo levegőjében is kimutatható. New Orleansban kikísérletezték, hogy ha az ólommal szennyezett talajt tiszta földdel borítják, a gyermekek kevesebb veszélyes anyagot lélegeznek be, és csökken a vérük ólomszintje.

Amerikai kutatások arra jutottak, hogy az emberek ólomszintje a levegő ólomszennyezettségének mértékével mutat összefüggést, így valószínű, hogy a legfőbb problémát a levegőbe visszakerülő ólom, illetve a légszennyezettség jelenti – húzza alá a The Guardian.

Neked ajánljuk
A magyarok nyitottak, de az áttöréshez szükség van a megfelelő ösztönzőkre Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam