2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indonéziában 2050-től csak elektromos autókat és motorokat lehet értékesíteni

Rákapcsolnak az elektrifikációra, ráadásul 2056-ig minden szénerőművet is bezárnak majd a délkelet-ázsiai országban. Indonézia ugyanis célul tűzte ki, hogy szén-dioxid-semlegessé válik. Csökkenteni akarják a levegő szennyezettségét, valamint gazdaságukat is az e-mobilitás területén fejlesztenék.

Indonézia energiaügyi minisztere 2021 júniusának közepén beszélt arról a célkitűzésről, hogy 2050-re el szeretnének jutni arra a pontra, amikor az országban már kizárólag csak elektromos autókat és motorkerékpárokat lehet majd értékesíteni.

Arifin Tasrif szerint a folyamatot lépésenként kell elképzelni: 2040-től minden eladott motorkerékpár elektromos meghajtású lesz, míg 2050-től minden újonnan értékesített autó is elektromos jármű lesz – számolt be róla a greendex.hu a Reuters híradása alapján.

Az elmúlt évtizedben a 270 milliós lakosságú Indonéziában évente átlagosan 6,5 millió motorkerékpárt és mintegy 1 millió autót adtak el. Az ország útjain 2019-ben több mint 15 millió autó és 112 millió motorkerékpár közlekedett az indonéziai autóipari szövetség adatai szerint. Indonézia városias területein nagyon komoly problémát jelent a légszennyezettség mértéke, Jakartát, a fővárost rendre a régió legszennyezettebb városai között említik. Indonézia tehát nagyon is érthető módon kívánja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

A Gojek motoros taxisofőrjei egy sajtóeseményen – 2019-ben is már mintegy 2 millió motoros taxi volt elérhető a szolgáltató mobilos applikációjában Fotó: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

Jakarta már korábban bejelentette, hogy hosszú távon az ország el akarja érni a nettó zéró kibocsátást, azaz szén-dioxid-semlegessé szeretne válni, ennek jegyében például 2056-ra bezárják majd a szénerőműveiket. Az indonéziai Gojek, az ország legnagyobb fuvarozási, illetve mobilitási szolgáltatója 2030-as céldátumot jelölt meg 2021 áprilisában, eddigre akarják autóikat és motorjaikat teljesen elektromosra cserélni. 

Az elektromos autók felé való elmozdulás Indonézia azon ambiciózus terveit is támogatja, hogy globális termelési központtá váljon, mivel az ország felgyorsítja a lítium-akkumulátorokban használt nikkel-laterit érc gazdag készleteinek feldolgozását – tette hozzá a greendex.hu.

Neked ajánljuk
A Zöld Busz Program hozzájárul klímacéljaink eléréséhez Bíróság mondta ki, hogy az Indonéz elnök nem tett eleget a levegőminőség javításáért A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam