2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb lépés a zöldebb, élhetőbb, egészségesebb Párizsért

Augusztus végétől néhány nagy utat leszámítva mindenhol 30 kilométer per órában korlátozzák a maximális sebességet Párizsban: a városvezetés a városi életkörülmények javulását várja a reformtól, a szigorú korlátozást a lakosság 59 százaléka támogatja.

30-as sebességkorlátozó tábla kerül a legtöbb utcára augusztus 30-tól Párizsban: néhány nagy forgalmú és áteresztő képességű sugárút kivételével mindenhol ennyiben limitálják a maximális sebességet – írja a Le Figaróban megjelent cikk alapján a telex.hu hírportál.

Anne Hidalgo, Párizs tavaly újra megválasztott főpolgármestere már előző ciklusában is sok lépést tett egy fenntarthatóbb, élhetőbb város megvalósításáért, és idén is folytatta a megkezdett zöld-intézkedéssorozatot:

  • 2021. június 1-jén lépett életbe a friss szabályozás, melynek értelmében kitiltották a francia főváros szinte teljes területéről a 15 évnél idősebb dízel és a 25 évnél idősebb benzines autókat;
  • várhatóan 2022-től 4 belvárosi kerületet, azaz 14 ezer négyzet-kilométernyi területet zárnának le a belvárosi lakosok, a mozgáskorlátozottak, illetve az áruszállító és fuvarozó járművek kivételével az autósok elől.

A mostani sebességkorlátozással a városvezetés az autók előnyben részesítése helyett állításuk szerint sokkal inkább a gyalogosoknak, a biciklistáknak, a gyerekeknek és idősebbeknek szeretnék biztonságosabbá tenni az utcákat.

Füstködbe burkolódzott a francia főváros 2016 decemberében, a levegő szennyezettsége miatt az egyik nap csak a páros, a másik nap csak a páratlan rendszámú autók közlekedhettek Párizs utcáin Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Az intézkedéstől több pozitív hatást is várnak:

  • az 50 helyett 30 kilométer per órás sebességgel bekövetkező balesetek 9-szer kisebb eséllyel lesznek halálosak, és a sérülések is jóval kevésbé súlyosak;
  • csökken a városi zajszennyezés;
  • a kisebb sebesség lehetővé teszi az utak szűkítését, több felület juthat a gyalogosoknak és közösségi funkcióknak

– részletezi a telex.hu cikke.

Az utcák 60 százalékán már most is 30-as korlátozás van érvényben.

Neked ajánljuk
Javítja a Volán Budakeszi és a Zsámbéki-medence buszos közlekedését A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam