2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Mercedesnél 2030-ra búcsút mondanának benzines és dízelautóiknak

A Daimler közölte frissített elektrifikációs ütemtervét, eszerint a vállalat 2022 és 2030 között 40 milliárd eurót fordít az elektromos átállásra. Az évtized végére szeretnének készen állni rá, hogy kizárólag teljesen elektromos autókat gyártsanak és értékesítsenek, ehhez igazítják a következő évek technológiai és pénzügyi terveit is.

Alig egy héttel azután, hogy az Európai Bizottság bemutatta a Fit for 55 uniós klímacsomagot, mely szerint először jelentősen szigorítanák a járművek megengedett szén-dioxid-kibocsátását, majd 2035-től be is tiltanák a benzines és dízelautók értékesítését, a Daimler menedzsmentje máris bejelentette, hogy több mint 40 milliárd eurót szánnak 2022 és 2030 között az elektromos átállás felgyorsítására – számolt be róla a portfolio.hu a Reuters híradása alapján.

A Mercedes-Benz készen lesz rá az évtized végére, hogy átálljon a teljesen elektromos autózásra ott, ahol ezt a piaci körülmények lehetővé teszik – idézte a gazdasági portál a vállalat sajtóközleményét.

Korrigálták a várakozásokat is: most úgy látják, a részben és teljesen elektromos autók adják majd az értékesítésük 50 százalékát 2025 végére, korábban úgy számoltak, hogy ezt az értékesítési arányt csak 2030-ra érik el – emlékeztet rá a portfolio.hu.

Az új EQS a Mercedes-Benz első elektromos luxusautója Fotó: Daimler AG./Daimler Global Media Site

Az elektrifikáció tervezett lépései:

  • 2025-ben bemutatnak három új platformot, amelyeken kizárólag elektromos járművek készülnek majd;
  • partnereikkel nyolc akkumulátorgyárat építenek fel és üzemelnek be, hogy éves akkumulátorgyártó kapacitásuk meghaladja a 200 gigawattórát;
  • jelentős összegeket fordítanak majd olyan szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésére és előállítására, amelyek nagyobb energiasűrűségüknek köszönhetően hatékonyabb felhasználást tesznek lehetővé;
  • 2025-re már jóformán semmit nem költenek majd hagyományos, belső égésű motorok fejlesztésére.

Nincs értelme arról beszélni, hogy mikor gyártják majd le a Mercedesnél az utolsó belső égésű motort. A fontos kérdés az, milyen gyorsan tudnak átállni a teljesen elektromos autózásra, ez az, amire koncentrálnak – zárta cikkét a portfolio.hu Ola Källenius Daimler-vezér sajtótájékoztatón elhangzott kijelentését felidézve.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam