2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok hibridet vesznek itthon, de túlsúlyban a mild hibridek

A 2021 első fél évében forgalomba helyezett 64 800 autó 43 százaléka rendelkezett kiegészítő elektromos motorral, ez jelentős növekedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest, akkor 27 százalék volt a hibridek aránya az eladásokban. A teljesen elektromos autókra azonban még várni kell.

„A hibrid hajtású autók több mint kétharmada ugyanakkor úgynevezett mild hibrid jármű: ezeknél haladáskor nem, csupán induláskor és dinamikus gyorsuláskor segít rá egy kis elektromos motor a belső égésű motorra a fékezés során nyert energiát hasznosítva” – idézi a hvg.hu Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját.

A tömegesen eladott kis- és alsó középkategóriás autókat már mindet elektromos rásegítéssel szerelik, jelentős kibocsátási kvótát tudnak ugyanis így megtakarítani az idéntől szigorodó uniós károsanyag-kibocsátási normák kényszere alatt cselekvő gyártók.

Elektromosautó-töltő állomás a II. kerületi Frankel Leó úton Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

A tisztán elektromos hajtású autók tömeges megjelenésére még várni kell. Az első fél évben mindössze 1227 új villanyautót értékesítettek, ami az összes értékesítés 2 százalékát teszi ki – állapítja meg a hvg.hu. A vásárlások zömmel a gyorsan kimerülő állami támogatásoknak köszönhetők, a belső égésű motoros autókéval összemérhető hatótávú villanyautók a magas áruk miatt még támogatással sem elérhetők a magyar lakosság nagy részének.

A behozott használt autók 55 százaléka benzines. A dízelhajtású járművek aránya jelenleg 37 százalék, ezek az autók olcsók a dízelek elleni korlátozásokat bevezető nyugati országok autópiacain. Az importautók 8 százaléka volt részben vagy teljesen elektromos meghajtású az első fél évben.

Neked ajánljuk
Jól szerepelt a Škoda új elektromos autója Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Meg fogja érezni a brit költségvetés a villanyautók terjedését
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam