2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok hibridet vesznek itthon, de túlsúlyban a mild hibridek

A 2021 első fél évében forgalomba helyezett 64 800 autó 43 százaléka rendelkezett kiegészítő elektromos motorral, ez jelentős növekedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest, akkor 27 százalék volt a hibridek aránya az eladásokban. A teljesen elektromos autókra azonban még várni kell.

„A hibrid hajtású autók több mint kétharmada ugyanakkor úgynevezett mild hibrid jármű: ezeknél haladáskor nem, csupán induláskor és dinamikus gyorsuláskor segít rá egy kis elektromos motor a belső égésű motorra a fékezés során nyert energiát hasznosítva” – idézi a hvg.hu Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját.

A tömegesen eladott kis- és alsó középkategóriás autókat már mindet elektromos rásegítéssel szerelik, jelentős kibocsátási kvótát tudnak ugyanis így megtakarítani az idéntől szigorodó uniós károsanyag-kibocsátási normák kényszere alatt cselekvő gyártók.

Elektromosautó-töltő állomás a II. kerületi Frankel Leó úton Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

A tisztán elektromos hajtású autók tömeges megjelenésére még várni kell. Az első fél évben mindössze 1227 új villanyautót értékesítettek, ami az összes értékesítés 2 százalékát teszi ki – állapítja meg a hvg.hu. A vásárlások zömmel a gyorsan kimerülő állami támogatásoknak köszönhetők, a belső égésű motoros autókéval összemérhető hatótávú villanyautók a magas áruk miatt még támogatással sem elérhetők a magyar lakosság nagy részének.

A behozott használt autók 55 százaléka benzines. A dízelhajtású járművek aránya jelenleg 37 százalék, ezek az autók olcsók a dízelek elleni korlátozásokat bevezető nyugati országok autópiacain. Az importautók 8 százaléka volt részben vagy teljesen elektromos meghajtású az első fél évben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam