2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a quadok, mopedek és elektromos motorok is jogosultak zöld rendszámra

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint 2021. augusztus 11-től a tisztán elektromos meghajtású motorok, valamint az ezekkel egy kategóriába tartozó quadok és mopedek tulajdonosai is jelentős összegeket takaríthatnak meg, ugyanis ettől a naptól már ők is igényelhetik a zöld rendszámot.

A besorolást a műszaki vizsga vagy a hatósági szemle alkalmával kérhetik az érintett járművek üzembentartói, az új elektromos motorokat, quadokat, mopedeket pedig már automatikusan zöld hatósági jelzéssel látják el.

A quadokat és mopedautókat is beleszámolva összesen három-négyszáz elektromos motorkerékpár közlekedik ma Magyarországon, a hétköznapi értelemben vett, kétkerekű, tisztán elektromos meghajtású motorokból pedig mindössze 150 lehet forgalomban hazánk útjain – írja az ITM közleményéről beszámoló telex.hu hírportál.

Elektromos meghajtású motorok az V. MVM Energia Futamon 2015-ben Fotó: MTI Fotó/Bodnár Boglárka

A zöld rendszám kiváltásával több jelentős kedvezmény is jár: a környezetkímélő motorok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, 2021 elejétől pedig az üzembentartók mentesülnek a gépjárműadó terhei alól is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hírportál szerint közleményében felhívja arra is a figyelmet, hogy a magyarországi üvegházhatásúgáz-kibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül pedig 98 százalékért a közúti közlekedés a felelős.

A járműállomány korszerűsítése, fiatalítása tehát nagymértékben csökkentené a környezetterhelést.

Neked ajánljuk
Az újautó-piac zsugorodott, a tisztán elektromos autók értékesítése kilőtt Nemsokára megnyílik az e-cargo biciklis pályázat Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Az európaiak az éghajlatváltozást, a munkanélküliséget és a migrációt tekintik a legnagyobb kihívásnak
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam