2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a quadok, mopedek és elektromos motorok is jogosultak zöld rendszámra

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint 2021. augusztus 11-től a tisztán elektromos meghajtású motorok, valamint az ezekkel egy kategóriába tartozó quadok és mopedek tulajdonosai is jelentős összegeket takaríthatnak meg, ugyanis ettől a naptól már ők is igényelhetik a zöld rendszámot.

A besorolást a műszaki vizsga vagy a hatósági szemle alkalmával kérhetik az érintett járművek üzembentartói, az új elektromos motorokat, quadokat, mopedeket pedig már automatikusan zöld hatósági jelzéssel látják el.

A quadokat és mopedautókat is beleszámolva összesen három-négyszáz elektromos motorkerékpár közlekedik ma Magyarországon, a hétköznapi értelemben vett, kétkerekű, tisztán elektromos meghajtású motorokból pedig mindössze 150 lehet forgalomban hazánk útjain – írja az ITM közleményéről beszámoló telex.hu hírportál.

Elektromos meghajtású motorok az V. MVM Energia Futamon 2015-ben Fotó: MTI Fotó/Bodnár Boglárka

A zöld rendszám kiváltásával több jelentős kedvezmény is jár: a környezetkímélő motorok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, 2021 elejétől pedig az üzembentartók mentesülnek a gépjárműadó terhei alól is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hírportál szerint közleményében felhívja arra is a figyelmet, hogy a magyarországi üvegházhatásúgáz-kibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül pedig 98 százalékért a közúti közlekedés a felelős.

A járműállomány korszerűsítése, fiatalítása tehát nagymértékben csökkentené a környezetterhelést.

Neked ajánljuk
Nagyot gyorsult a zöld rendszámos autók regisztrációja Zöldül a Volánbusz flottája Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam