2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás gyorsíthatja fel a vonatközlekedés fejlődését

A vonatközlekedés Európa-szerte egyre meghatározóbb, az ultramodern közlekedési eszközök pedig a klímavédelem teremtette nyomás miatt valóban már csak egy karnyújtásnyira vannak.

A klímaváltozás miatt a kontinens országainak gyakorlatilag nem kisebb feladatuk van, minthogy 2050-re szén-dioxid-semlegesek legyenek. A szakértők egy része úgy véli, ennek kulcsfontosságú eszköze lehet a vasúti közlekedés – írja a Roadster.

A vonatok már akkor is lenyűgöző környezetbarát lehetőségekkel büszkélkedhetnek, ha figyelembe vesszük a villamosítás magas fokát a többi közlekedési módhoz képest, az ágazat potenciálja pedig még nagyobb. Egyes statisztikák szerint az Európai Unión belüli szén-dioxid-kibocsátás mindössze 0,5 százalékáért felelős.

Ennek ellenére jelenleg csupán az utasok 7 százaléka, az áruknak pedig mindössze 11 százaléka utazik vasúton.

Ennek oka rendkívül összetett, többek között a határon átnyúló vonatjáratok hiányában, illetve alacsony számában keresendő. Például jelenleg nincs közvetlen vonatjárat, amely összekötné Berlint más európai fővárosokkal, így Párizzsal, Brüsszellel vagy Koppenhágával.

Fotó: pexels.com

Az elmúlt időszakban azonban látványosan megindult a változás. Nemrégiben bejelentették, hogy Olaszország hamarosan elindítja első Dolce Vita hálókocsis vonatait. A tervek szerint az első szerelvények 2023-ban futnak majd ki, hogy tíz útvonalon keresztül válhassanak felfedezhetővé Olaszország legcsodálatosabb tájai.

Magyarországon is újraindultak a nemzetközi járatok. Június 1-jétől Budapestről Bécsbe óránként lehet eljutni, Svájcba a közvetlen railjet express vonatpár és az éjszakai vonat is elvihet bennünket. Bajorország és München vonatkozásában pedig visszaállt a kétóránkénti közlekedés nappal, és ismét elindult az éjszakai vonat is.

Borítókép: pexels.com

Neked ajánljuk
Következő fázisába lépett a brüsszeli alacsony kibocsátási zóna Vasúton kötik össze a Kelet országait és az Európai Uniót Hogyan lehetne az online vásárlás kevésbé szennyező? Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: roadster.hu
Vissza
Hírfolyam