2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy korszak vége: 19 év küzdelem után végre sehol nem árulnak ólmozott benzint a világon

Évente 1,2 millió idő előtti halált lehet elkerülni az ólmozott benzin eltűnésével – írja a telex.hu a ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP becslései alapján. Idén júliusban szüntették be az utolsó országban, Algériában is a káros üzemanyag forgalmazását.

Hivatalosan is vége az ólmozott benzin korának – jelentette be az UNEP 2021-augusztus 30-án, Nairobiban.

Amikor júliusban Algériában a töltőállomások felhagytak az ólmozott benzin árusításával, akkor globálisan is véget ért a káros üzemanyag forgalmazása. Ez a mérföldkőnek tekinthető előrelépés az UNEP által vezetett globális szervezet, a Partnership for Clean Fuels and Vehicles (PCFV) csaknem két évtizedes kampányának köszönhető

– áll a szervezet közleményének felütésében.

A szervezet becslése szerint az ólmozott benzin betiltásával évente 1,2 millió idő előtti halált lehet elkerülni, és 2450 milliárd dollárt takaríthat meg a világgazdaság – részletezi az üzemanyagtípus eltűnésének pozitív hatásait a telex.hu a CNN riportja alapján.

Az ólmozott benzin szennyezte a levegőt, a talajt, az ivóvizet és a növényeket is. Használata növelhette a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és egyes daganatok kialakulásának kockázatát. Az ólom-tetraetil károsan hat az emberi agy fejlődésére a gyermekek esetében.

A légszennyezés ellen, az olcsóbb ólommentes benzinért tüntetnek a demonstrálók a Moszkva téren (mai Széll Kálmán tér) 1989. április 21-én  Fotó: MTI Fotó/Krista Gábor

A legtöbb európai országban az 1980–90-es években betiltották az ólmozott benzin használatát, az Európai Unióban teljes körűen ez 2000-ben történt meg – jegyzi meg a telex.hu

Magyarországon 1990-től csökkentették az ólom mennyiségét a benzinben (0,25 gramm per literre), majd 2000-ben tiltották be.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mérgező fém – ahogyan erről mi is beszámoltunk – hosszú távon is megmarad a városokban, és kifejti káros hatását.

Az ólmozott benzin kivonása ellenére a közúti közlekedés marad a felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy egynegyedéért világszerte, és ez az arány 2050-ig egyharmadra nőhet.

Ráadásul a kivezetés hatására a világ sok pontján még jobban támaszkodnak a dízel üzemanyagra, amely szintén nagyon káros az egészségre és a környezetre – hangsúlyozta a CNN.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam