2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ütemesen nő a töltők és a tölteni való autók száma is Magyarországon

Az engedélyköteles töltőberendezések száma 58 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének végére az előző év azonos időszakához képest, a teljesen elektromos autók száma is szaporodik az országban, a töltések száma és a töltési energia viszont csökkenő tendenciát mutatott – ismerteti a napi.hu a MEKH elektormobilitás-jelentését.

Magyarországon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyével lehet csak nyilvános elektromos töltőberendezést üzemeltetni, ezért a nyilvántartások és az engedélyesek adatszolgáltatásai alapján a hivatal pontosan nyomon tudja követni az országban üzemelő elektromos autótöltő állomások számát, valamint az évi egyenáramú (DC) és váltóáramú (AC) töltések darabszámát és a töltési energiát is.

2021 első negyedévének végén
1471 darab nyilvános, engedélyköteles töltőberendezés üzemelt Magyarországon, az előző év azonos időszakához képest (930 darab) ez 58 százalékos bővülést jelent. 

2020-ban minden megyében nőtt a töltők száma – ismerteti a napi.hu az adatokat a MEKH jelentése alapján.

Elektromosautó-töltőállomás a LIDL egyik áruházának parkolójában Budapesten Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Nőtt az országban a villanyautók száma is: 2020 utolsó negyedévének végéhez képest 2021 első negyedévének végére 11 százalékkal lett több teljesen elektromos autó, míg a zöld rendszámos gépkocsik 10 százalékos növekedést mutattak.

A több mint 30 ezer zöld rendszámos autó közül 2021. április végéig 14 411 volt tisztán elektromos 

– hangsúlyozza a napi.hu.

Viszont a DC és AC töltések száma, valamint a töltési energia is jelentősen csökkent. Az AC töltési energia a megelőző időszakhoz képest 16 százalékkal, a DC pedig 18,6 százalékkal esett vissza. Az AC töltések száma 5,6 százalékkal, míg a DC-ké 25,3 százalékkal lett alacsonyabb.

A váltóáramú berendezéseken értékesített villamos energia mennyisége szerint Budapest áll az első helyen, Pest megye a másodikon, Fejér megye pedig a képzeletbeli dobogó harmadik fokán. Régiók szerint Közép-Magyarországon vették az autósok a legtöbb villamos energiát, ezt követi a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régió, és Észak-Magyarország található a sor végén – zárja a jelentés ismertetését a gazdasági hírportál.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam