2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy modern klasszikus: elektromos Ikarus busz Budapesten

Teljesen elektromos hajtású, Ikarus gyártmányú autóbuszt tesztel a BKK és az ArrivaBus Kft. a fővárosban. A nulla károsanyag-kibocsátású Ikarus 120.EL CityPioneer típusú buszt öt napon keresztül, szeptember 15. és 19. között ingyen próbálhatja ki a budapesti utazóközönség a 105-ös busz vonalán.

Az Ikarus székesfehérvári üzemében gyártott alacsony padlós elektromos autóbusz 12 méter hosszú, és egyszerre legfeljebb 84-en tudnak vele utazni, ebből 54 fő álló-, 28 plusz 2 fő pedig ülőhelyen. A jármű egy feltöltéssel akár 300 kilométert is meg tud tenni, a gyártó szerint a hatótáv egészen pontosan 310 kilométer légkondicionálás vagy fűtés nélkül, és 250 kilométer, ha ezek egyike működik. A buszról még sok érdekes információ található a gyártó honlapján.

Az ArrivaBus elkötelezett a környezetbarát járművek tesztelése és alkalmazása iránt, így mindent megtesz annak érdekében, hogy tisztán elektromos hajtású járműveket hozzon Budapestre – áll a BKK közleményében.

Az alacsony padlós és környezetbarát Ikarus buszt szeptember közepén öt napon át csíphetik el a fővárosban közlekedők a 105-ös vonalán, e105-ös jelzéssel Fotó: BKK

Az Európai Bizottság által meghirdetett zöldmegállapodás stratégiai célkitűzése, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon az Európai Unió – emlékeztet rá a közlemény.

A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet, amely a közös uniós célkitűzéseknek megfelelően a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: ha buszokról van szó, akkor például trolibuszokét és elektromos buszokét – hangsúlyozza a BKK.

Neked ajánljuk
Két további buszjáraton szállíthatunk kerékpárokat A budapestiek többsége még mindig támogatja a rakpart felszabadítását Újra elektromos tesztbuszok köröznek Budapesten A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: bkk.hu
Vissza
Hírfolyam