2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bár egyre többen aggódnak a klímaváltozás miatt, mégis egyre több autót használnak Németországban

A német háztartások jelentős része az éghajlatváltozás miatti aggodalmak ellenére is legalább két autót tart fenn, a személygépkocsik a motorizált személyszállítás 84 százalékát teszik ki. De nem a németeken fog múlni, 2018-ban ez az arány az egész uniót tekintve is 81 százalék volt.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szeptember 15-én, szerdán ismertetett felmérése és kimutatásai szerint idén január elején 48,2 millió autónak volt forgalmi engedélye Németországban, ami 14 százalékos növekedést jelent a tíz évvel korábbi 42,3 millióhoz képest – írta az MTI a vizsgálat főbb eredményeit bemutató közleményében.

Az autóval rendelkező háztartások aránya alig változott, 77,6 százalékról
77,4 százalékra mérséklődött.
Viszont 2020-ban már minden 100 háztartásra 108 autó jutott a 10 évvel korábbi 102 helyett, ami azt jelzi, hogy egyre több háztartásban van második vagy akár harmadik családi autó is.

Az ingázók több mint kétharmada, 68 százaléka autóval jár munkába, csupán 13 százalékuk választja a közösségi közlekedést, a kerékpárral ingázók aránya pedig még alacsonyabb, mindössze 10 százalék. Ráadásul a legtöbb autóval ingázó (az autóval munkába járók 48 százaléka) 10 kilométernél kisebb távolságot tesz meg az otthona és a munkahelye között, és csak 14 százalékuknak kell 25 és 50 kilométer közötti távolságot legyűrniük – hangsúlyozta az MTI.

Járművek torlódnak az A1-es autópályán Dortmund közelében 2019-ben Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A németországi számok nagyjából átlagosnak mondhatók uniós összehasonlításban – értékelt a Destatis.

Az Európai Bizottság 2018-as adatai szerint ugyanis a személygépkocsik a motorizált személyszállítás 81 százalékát teszik ki az Európai Unióban, Németországban ez az arány 84 százalék.

Érdekes lehet számunkra, hogy míg a legtöbben Litvániában (90 százalék) és Portugáliában (87 százalék) használták a gépkocsijukat 2018-ban, addig például a csehek esetében az arány 67, az osztrákoknál 72, Magyarországon pedig 69 százalék volt a bizottság idézett statisztikája szerint.

Neked ajánljuk
A Stellantis hisz az autómegosztás jövőjében Inkább kevesebb autót Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam