2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Zöld Busz Program hozzájárul klímacéljaink eléréséhez

Országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2022-től 2025-ig a Zöld Busz Program keretében, az új járművek mostani áron csaknem 35 milliárd forintnyi üzemanyagköltség megtakarítását ígérik, és mintegy 70 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb környezeti terhelést okoznak majd a dízelbuszokhoz képest.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kizárólagos tulajdonában álló Humda Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. szeptembertől kezdve koordinálja a Zöld Busz Programot, együttműködve Steiner Attilával, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az államtitkár hangsúlyozza, hogy a program 180 milliárd forintos keretéből finanszírozott beszerzések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország 2050-re karbonsemlegessé váljon.

„Belföldön összesen körülbelül 8500 busz van forgalomban, ebből mintegy 2900 a helyi, városi közlekedésben vesz részt, többnyire a megyei jogú városokban és Budapesten. Jelentős részük elöregedett, környezetszennyező, mielőbb cserére szorul” – részletezte Steiner Attila, rámutatva ezzel arra, hogy a Zöld Busz Program szükséges és időszerű befektetés.

A Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszai – a 40 darab elektromos buszt a Zöld Busz Program keretében szerezték be Fotó: MTI/Soós Lajos

Weingartner Balázs, a Humda elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy egy rendezvénysorozat keretei között szólítják meg a lakosságot, és hívják fel a figyelmet az elektromos járművek előnyeire. Jelenleg a gyermekeknek szóló autó-motorsport tehetségkutató programsorozat, a Humda Junior Gokart Challenge családi napjain mutatják be a hibrid és elektromos technológiákat, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi ismeretterjesztéssel párosítva – áll a közleményben.

A Zöld Busz Programra a 25 ezer főnél népesebb települések jelentkezhetnek, a program honlapja itt található.

Neked ajánljuk
A Stellantis hisz az autómegosztás jövőjében Milyen legyen az Aquincumi híd? Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam