2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester

A Németország déli részén fekvő Tübingen polgármestere, a Zöldek színeiben megválasztott Boris Palmer a városi terepjárók tulajdonosaira az eddigi 30 eurós éves parkolási díj helyett 360 eurós díjat akar kivetni. Ez még nem ment át az illetékes bizottságon, a 180 eurós javaslat viszont első körben igen – írta meg a 444.hu.

Annak kell majd 180 eurót fizetnie, akinek a belső égésű motorral hajtott autója 1800 kilogrammnál többet nyom, míg elektromos autóknál 2000 kilogram lesz a határ. Felmentést a mozgáskorlátozottak kaphatnak, illetve azok, akik gondozói munkát végeznek, és munkájukhoz szükségük van az autójukra – részletezte az új tübingeni szabályozást a hírportál a The Guardian online kiadásában megjelent beszámoló alapján.

Palmer célja országos figyelmet kiváltó javaslatával az, hogy egyrészt a közösségi közlekedés használatára ösztönözze városa lakóit, másrészt pedig különbséget tegyen a pici városi autók és a hatalmas városi terepjárók között, utóbbiakra ugyanis a városokban szerinte egyszerűen nincs szükség.

Tübingen 2030-ra klímasemlegessé szeretne válni, ennek érdekében bővítik a közösségi közlekedést, és a jegyárakat is csökkentenék – ezeknek a lépéseknek a finanszírozására használnák fel a parkolási pénzeket.

A képen a tarka Tübingen látható. A város polgármestere szerint a németek túlságosan érzelmesek, ha az autóikról van szó – írta a 444.hu  Fotó: Luca Florio fotója az Unsplash-en

Boris Palmer a tervét még nyáron jelentette be a közösségi oldalán. „Ha az árak azt tükröznék, amennyit tényleg fizetnetek kéne, évi 30 euró helyett 3000 euró lenne a megfelelő ár” – írta akkor az autósokat megszólítva a 444.hu szerint.

Sokan felháborodtak, de Palmer azzal védekezett, hogy csak azok ellen lépne fel, akik elvárják, hogy a többi adófizető és a jövő generációi fizessenek helyettük.

Az ügyben végső döntés szeptember végén lehet, de a klímaügyi bizottság támogatását már élvezi Palmer 360 eurós javaslata – szögezte le a hírportál a The Guardian cikkére hivatkozva.

Neked ajánljuk
Inkább kevesebb autót 9 eurós országos havi közlekedési bérletet vezetnek be a németek Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam