2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

London főpolgármestere bejelentette: már csak elektromos buszokat vásárolnak

Sadiq Khan leállította a belső égésű motorral hajtott autóbuszok beszerzését, és mostantól kezdve a tömegközlekedést üzemeltető Transport for London (TfL) kizárólag akkumulátoros vagy hidrogén-üzemanyagcellás elektromos járműveket vásárol majd. A városvezetés évek óta aktívan küzd a légszennyezés ellen.

Jelenleg összesen 950 zéróemissziós jármű fut az utakon vagy áll megrendelés alatt a TfL-nél, és az eddigi tempót tartva 2037-re sikerülhet 100 százalékban elektromossá tenni a londoni buszos közlekedést. Khan szerint azonban a piac elég fejlett ahhoz, hogy a flotta teljes elektrifikációja három évvel korábban, 2034-ben megvalósuljon. De a londoniak abban bíznak, hogy a kormányzat segítségével akár már 2030-ra is felállhat a környezetbarát buszflotta.

A cél, hogy a városlakóknak ne kelljen a dízelbuszok kipufogógázait lélegezni, és hogy a bolygó 5 millió tonnányi légkörbe jutó szén-dioxidtól meneküljön meg 

részletezi a bejelentés körülményeit a villanyautosok.hu.

Sadiq Khan londoni polgármester a világ első hidrogénhajtású emeletes buszát bemutató sajtóeseményen 2016 novemberében – Khan édesapja 25 éven át dolgozott buszsofőrként Londonban Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A főpolgármester úgy tartja, bejelentése ösztönözni fogja a brit buszgyártó vállalatokat, és feltüzeli a versenyt, ami az árak csökkenését és a minőség javulását fogja eredményezni. A londoni buszflotta elektrifikációjából tehát az egész ország profitál majd.

A londoni buszvásárlások az ország buszbeszerzéseinek 33–50 százalékát teszik ki évente, körülbelül 3 ezer főnek biztosítva megélhetést szerte az Egyesült Királyságban.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam