2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs megmutatja, hogyan lehet zöldebb a metróépítés

Az első kizöldített építési kerítést a napokban mutatták be a Pilgramgassénál aktuálisan zajló metróépítésnél. A Wiener Linien egyelőre kísérletezik a kerítészöldítéssel, de ha a módszer beválik, a zöldfal szép marad, felfogja a port és megköti a szén-dioxidot is, ahogy várják, több hasonló követheti az első példáját.

A bécsi Pilgramgassénál a szürke acélkerítés helyett kialakított 30 méter hosszú, 50 négyzetméter területű zöldfal a Bécsi Közlekedési Vállalat klímavédelmi projektjeinek egyike.

A kísérleti zöldfalhoz a 750 kilogramm moha Stájerországból érkezett, ahol külön erre a célra termesztették. A módszer különlegessége, hogy a növényeket azokon a lemezeken nevelték elő, amelyeken ma is élnek, ezeket ugyanis egyszerűen mohástul ráerősítették a kerítésre

– hangsúlyozza a Bécs város által kiadott közlemény.

Zöldfal a Pilgramgassénál Fotó: © Wiener Linien/Gritsevskaja

A mohák jól bírják az időjárás és a városi klíma megpróbáltatásait: a hőséget, a hideget, a szelet és a hosszabb szárazságot is. De a fal előtt dézsák is sorakoznak díszfüvekkel, örökzöld futónövényekkel, valamint tarka őszi virágokkal és évelő dísznapraforgóval.

A mohafal klímavédelmi funkciói közé tartozik, hogy hőhullámok idején hűti a környezetét, felfogja a port, és megköti a szén-dioxidot. A mohák és zuzmók világszerte 14 milliárd tonna szén-dioxid megkötéséért felelnek, ezzel a legjelentősebb szén-dioxid-felvevők közé tartoznak.

A kísérleti kerítészöldítésben a Bécsi Temetkezési Vállalat kertészeti szakemberei segítették a Bécsi Közlekedési Vállalat dolgozóit. Ha a Pilgramgassénál sikerrel járnak, 2022 nyarán további zöldfalakat telepítenek az U2xU5-ös metró építési területeit körülvevő kerítésekre. 

Neked ajánljuk
London vagy Barcelona után Budapesten is felcsendül a zene a metróban Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában
Tovább a forrásra: eurocommpr.at
Vissza
Hírfolyam