2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fehér repülőgép fenntarthatóbb repülőgép

A repülőgépek többségét fehérre festik, és ez nem véletlen: a fehér szín nemcsak biztonságosabbá teszi a repülést, de  költséghatékonyabb és környezetbarátabb is, mint a többi árnyalat.

A fehér festés hasonló a „naptej felhelyezéséhez". Visszaveri a napfényt és a napsugárzást, ami hűvösen tartja az utastér hőmérsékletét, és némi védelmet nyújt a gépnek a napsugarak ellen – mondta el a Travelo szerint R. John Hansman, az MIT légiforgalmi és űrhajós professzora a Business Insidernek.

Így a helyes színválasztás segít csökkenteni a repülőgép hűtési költségeit.

A fehér festék technikailag is „könnyebb”, mivel kevésbé pigmentált, így az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást is csökkenti. Megvásárolni is olcsóbb, és nem is romlik el olyan gyorsan, mint az élénkebb színre festett felületek. A Simple Flying szerint a fehér festék használata az utasok biztonságát is elősegíti, a világos színű géptesten ugyanis jobban láthatóvá válnak a sérülés jelei.

Ráadásul a fehér szín kiemelkedik az égbolt kékjéből vagy sötétjéből, így a szembejövő repülőt a madarak is könnyebben észlelik, ami segít nekik az ütközés elkerülésében. 

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Új utakon hasznosulhatnak a plasztikpalackok Mindulle lecsapott Japánra, áradások, sárcsuszamlások jöhetnek Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam