2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiderült, hogyan gondolkodnak a hazai villanyautósok

Az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködési megállapodást kötött a hazai gépjárműtöltő infrastruktúra fejlesztése és európai közlekedési hálózatba kapcsolása érdekében, a közös munka egyik első lépéseként pedig online kérdőíves felmérést végeztek. Megvannak az eredmények.

A Magyar Közút az MTI-nek eljuttatott közleményben számolt be róla, milyen kép rajzolódott ki a hazai töltőhelyzetről:

  • A Zala megyei kitöltők nagyon aktív elektromosautó-használók, a Békés és Hajdú-Bihar megyeieket hozza legkevésbé lázba a téma.
  • A válaszadók a töltéseik harmadát végzik publikus töltőkön, de a földrajzi lefedettséggel csak kevesebb mint a kitöltők negyede elégedett.
  • Alig vannak olyanok, akik szerint nehéz töltőt találni azok foglaltsága miatt. A foglalt töltőre maximum 10 percet várnak a villanyautósok.
  • Az e-autótulajok összességében inkább sűrűbb töltőállomás-hálózatot szeretnének, állomásonként kevesebb töltőponttal, mint ritkábban telepített, nagy töltőcentrumokat.
Elektromos autót töltenek a GreenTech 2021 Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencia második napján, Zalaegerszegen Fotó: MTI/Varga György
  • A válaszadók tisztában vannak vele, hogy az elektromos autók töltési ideje hosszabb, mint a hagyományos meghajtásúak tankolási ideje, de többségüket ez nem zavarja, különösen akkor nem, ha hasznosan tudják eltölteni az időt.
  • A töltőpontokkal szemben megfogalmazott elvárások: közvilágítás, mosdó és ivóvíz, térfigyelő kamera.
  • A legnépszerűbb pluszszolgáltatás-ötletek: autó- és ablakmosó, porszívó, kompresszor.

Az akkumulátorok teljesítményének növekedésével, valamint a villám- és ultragyors töltők terjedésével a töltési idő jelentősen rövidül majd – jegyezte meg a felmérés eredményeit szemléző novekedes.hu. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hangsúlyozta, hogy a beérkezett visszajelzéseket még részletesen elemezni fogják.

Neked ajánljuk
A Stellantis hisz az autómegosztás jövőjében Inkább kevesebb autót Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam