2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új utakon hasznosulhatnak a plasztikpalackok

A Continental 2022-től lehetővé teszi az újrahasznosított műanyag palackokból származó újrafeldolgozott poliészter használatát.

A gumiabroncsgyártó együttműködő partnerével és beszállítójával, az OTIZ textilgyártóval közösen kifejlesztett egy speciális technológiát a PET (polietilén-tereftalát) palackok újrafeldolgozására, mely során elhagyhatók a korábban szükséges köztes kémiai lépések, és mellyel a poliészter fonal képes lesz megfelelni az abroncs magas mechanikai követelményeinek.

„Akár már 2022-től is használhatunk újrahasznosított PET-palackokból nyert anyagokat a gumiabroncsok gyártásában. A szálakat újrahasznosított PET-ből fonják anélkül, hogy az anyagot előzetesen összetevőire kellene bontani”

– mondja dr. Andreas Topp, a Continental Tires üzleti területének anyagokért, folyamatfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője, majd hozzáteszi: „Már az idei müncheni IAA MOBIITY kiállításon bemutatunk egy speciális gumiabroncsot, amely újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészter fonallal készült."

A hagyományos PET-et régóta használják alapanyagként az autógumi-gyártás során, mert nagy terhelés és hőmérséklet mellett is képes megtartani alakját. A Continental tesztjei kimutatták, hogy a másodlagos nyersanyagszálak minősége és stabilitása megegyezik a szűz PET-ével, valamint szakítószilárdságuk, szívósságuk és hőstabilitásuk különösen alkalmassá teszi őket a gumiabroncs-gyártáshoz.

 Az újrahasznosított PET használata erőforrásokat takarít meg az abroncs gyártásakor. A jövőben több mint 15 újrahasznosított PET-palackot is fel lehet használni egyetlen gumiabroncs elkészítéséhez.

Neked ajánljuk
Javítja a Volán Budakeszi és a Zsámbéki-medence buszos közlekedését Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam