2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobb a környezetnek, ha kimaxoljuk klasszikus hajtású autónk élettartamát

A Kjúsú Egyetem kutatói szerint ha a régi, energiahatékonyabb autókat tovább az utakon tartjuk, az jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, annál lényegesen nagyobb mértékben, mintha a zöldtechnológiákra való átállást sürgetnénk – adta hírül az nrgreport.com a japán tudósok kutatási eredményei alapján.

A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy az autó kibocsátása nemcsak az üzemanyag elégetéséből származó szén-dioxidot jelenti, hanem a teljes élettartamra vonatkozó emissziót – a gyártástól kezdve a szállításon át a hulladéklerakókig.

Ezért minél gyorsabban cserélünk le egy autót, az annál több szén-dioxid-kibocsátásért felel. És ez az elektromos autók esetében is így van. Az autók lecserélésekor ráadásul még hulladékot is termelünk.

Japánban az autógyártás, -vásárlás és -csere pedig pörgős folyamat – hangsúlyozza az nrgreport.com cikke a Study Finds oldal által szemlézett tanulmány alapján. Egy autó átlagos élettartama a gyártótól a hulladéklerakóig mindössze 13 év. Az új autók csak 7 évig maradnak az első tulajdonosnál.

Karácsonyi készülődés forgalma a tokiói Omoteszandó sugárúton 2015-ben Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A mostani kutatás megállapította, hogy az új autók vásárlása több károsanyag-kibocsátással jár, mintha a benzines vagy dízeles kocsikat tovább használnák.

Japán üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 4 százalékáért felelősek az autók, és ennek 40 százaléka származik csak az üzemanyag elégetéséből, a többi a gyártásból, szállításból és így tovább.

A kutatók eredményei szerint ha a japánok csak tíz százalékkal tovább tartanák az utakon az autóikat, már az is 30,7 millió tonna ki nem bocsátott üvegházhatású gázt jelentene, azaz a kibocsátás egy százalékának megspórolását eredményezné.

A tanulmány ide kattintva olvasható angol nyelven.

Neked ajánljuk
A magyarok nyitottak, de az áttöréshez szükség van a megfelelő ösztönzőkre Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Patinás cég leplezett le egy lélegzetelállító új, elektromos sportkabriót A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam