2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mostantól az elkerülhetetlen repülőutakat is tudatosabban tervezhetjük

Ha a táv és a menetrend lehetővé teszi, a vonat környezettudatosabb választást jelent, mint a repülés, amit egyre többen tekintetbe is vesznek utazásaik tervezésekor. A Google most azoknak is segít mérsékelni az útjukkal járó kibocsátást, akik nem tudják elkerülni a repülést.

Az internetes óriás új funkcióval bővítette Járatkereső szolgáltatását, amelyben mostantól ha rákeresünk egy célállomásra, azt is láthatjuk, hogy melyik repülőjárat mennyi szén-dioxidot bocsát ki utasonként az út során. 

A kereskedelmi légi közlekedés a kibocsátás tekintetében sokkal károsabb, mint bármilyen más közlekedési mód: a légi közlekedés éves szinten mintegy egymilliárd tonna szén-dioxidot termel, ami a globális CO2-kibocsátásnak mintegy 2,5%-a. Ugyanakkor hosszabb utaknál egyáltalán nem mindegy, melyik gépre veszünk jegyet.

A Google a kibocsátási értékekre vonatkozó becslésekhez az Európai Környezetvédelmi Ügynökségtől kapott adatokat kombinálja a légitársaságok utazási információival, az értékekbe a repülőgép típusa mellett pedig többek között az is beleszámít, hogy milyen osztályon utazunk.

Ennek egyszerű oka van: a business classon egy utas több helyet foglal, mint a turistaosztályon, így ezeknek a helyeknek a kibocsátási értéke is magasabb lesz.

A vállalat vezérigazgatója, Sundar Pichar az új funkciók bevezetését indokolva hangsúlyozta: a klímaváltozás „több mint egy fenyegetés, egy valódi és most élő veszély”, amely az erdőtüzektől az áradásokig fenyegeti nemcsak az egészségünket és a gazdaságunkat, de a jövőnket is ezen a bolygón.

Neked ajánljuk
Milyen legyen az Aquincumi híd? Inkább kevesebb autót A budapestiek többsége még mindig támogatja a rakpart felszabadítását Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam