2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új trolibuszokkal bővülhet a fővárosi járműpark

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavaly november 30-án módosította a Solaris–Škoda konzorciummal kötött megállapodását, és az igazgatóság úgy határozott, jóváhagyja a további járművek lehívására vonatkozó opciós lehetőséget. A forrás biztosításáról a Fővárosi Közgyűlés dönt 2021. október 27-én, szerdán.

A BKK a tervek szerint 48 Solaris–Škoda Trollino trolibuszt rendelne meg, ezek között 12 szóló, valamint 36 csuklós busz volna. Az első így beszerzett troli előreláthatóan 2022 negyedik negyedévében érkezne meg a magyar fővárosba – áll a közlekedésszervező honlapján megjelent közleményben.

A negyvennyolc trolibusz összesen mintegy 26,7 millió euróba kerül, ennek fedezetét a Fővárosi Közgyűlés pozitív döntése esetén a Fővárosi Önkormányzat biztosítaná.

Ha a BKK élne az opcióval, a 2014. november 14-én a Solaris–Škoda gyártóval kötött kedvező megállapodás értelmében csaknem 2014-es áron kerülhetnének az új trolibuszok Budapestre. Az alapanyagok, a gyártási költségek, az energiaárak, a logisztika és a munkaerő ugrásszerű drágulása miatt egy új közbeszerzési eljárás során másfélszer-kétszer magasabb áron lehetne beszerezni a járműveket – hangsúlyozza a közlemény.

Jelenleg 58 Solaris–Škoda Trollino trolibusz, köztük 28 csuklós Trollino 18-as szállítja az utasokat a fővárosban Fotó: BKK

A trolibuszok nagy előnye az elektromos buszokhoz képest, hogy menet közben töltődnek a felsővezetékekről, ezért kevesebb akkumulátor kell az önjárás biztosításához. A trolik így könnyebbek a teljesen elektromos buszoknál, ezért kevésbé terhelik az úthálózatot. Egy trolibusz most még olcsóbb is egy hagyományos elektromos busznál – mondta el a közlemény szerint a BKK vezérigazgatója, dr. Walter Katalin.

A lengyel–cseh gyártó járművei légkondicionáltak, akadálymentesek, fedélzeti kamerákkal felszereltek, és audiovizuális utastájékoztatást biztosítanak, ráadásul legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni 

– részletezi a közlemény.

Idén ősszel két új Trollino 18 típusú trolibusszal bővül a fővárosi járműflotta, a korszerű csuklós trolik már meg is érkeztek Budapestre. A két új trolibusz finanszírozása a Solaris–Škoda konzorcium és a BKK közötti elszámolási megállapodás alapján történt.

Neked ajánljuk
Hasznos funkciókkal gazdagodott a BudapestGO Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: bkk.hu
Vissza
Hírfolyam