2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elektromos csuklós buszt tesztelnek a Zöld Busz Mintaprojektben

Sopronban kezdődött, és a héten Zalaegerszegen folytatódik a HUMDA Zrt. szervezésében egy új, teljesen elektromos meghajtású csuklós autóbusz tesztje. A BYD gyártmányú, K11U típusú csuklós autóbuszt két hétig próbálhatják ki ingyen a zalaegerszegiek, utána Székesfehérvár és Szolnok következik.

A Zöld Busz Mintaprojekt a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálásában fut tovább a nyári pilotprojekt lezárultával. A zöld mobilitás stratégiai jelentőségű terület a HUMDA működésében – mutatott rá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A HUMDA MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a mostani tesztekkel kapcsolatban hangsúlyozta:

a részt vevő városok önkormányzatai 4,5 millió forintos támogatásban részesültek, aminek köszönhetően a négy helyszínen csaknem 300 ezer lakosnak nyílik lehetősége az elektromos csuklós busz ingyenes kipróbálására.

Egy BYD K11 a gyártó amerikai sajtóoldaláról Forrás: BYD Build Your Dreams/Newsroom

A városi üzemben tesztelt buszt a BYD Europe B.V. és a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. konzorciuma biztosítja. A tesztelés révén szélesebb körű üzemeltetési tapasztalatokat lehet szerezni a csuklós elektromos buszokról, ami elősegítheti, hogy a következő buszbeszerzést támogató pályázaton már elektromos csuklós autóbuszokra is lehessen majd pályázni.

A következő évtizedben minden második autóbusz környezetbarát lesz Magyarországon. Ez hozzájárul a kormány azon célkitűzéséhez, hogy az ország 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon

– emelte ki a projekttel kapcsolatban Vigh László, Zalaegerszeg és térségének országgyűlési képviselője.

Neked ajánljuk
Javítja a Volán Budakeszi és a Zsámbéki-medence buszos közlekedését Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Apró példa a körkörös gondolkodásra a Budapesti Állatkertből Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam