2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Villanyautós forradalom zajlik a kis görög szigeteken

Ha lenne hangja, dübörögne az elektrifikáció az égei-tengeri szigetvilágban: nemrég Astypalea szigetén döntöttek úgy, hogy a VW-csoport segítségével eltüntetnek minden fosszilis üzemanyagot égető járművet, most Chalki szigete is hasonló programot hirdetett, itt a Citroën látja el a hatóságokat elektromos autókkal.

Az apró tengeri szigetek tökéletes terepet jelentenek az elektromos autóknak, hiszen ha nincsenek nagy távolságok, a lassú töltés és az alacsony hatótáv sem probléma. Chalki különösen jó választás: területe mindössze 37 négyzetkilométer, mintegy 500-an lakják csak, és 6 darab járművel le is lehet fedni a sziget teljes hivataliautó-szükségletét.

A Citroën hat járműből álló flottát ajándékoz a Chalki szigetén működő hatóságoknak, hogy beindítsák a sziget zérókibocsátásúvá válását Fotó: Stellantis/Citroën

Chalkin a rendőrség és a parti őrség egy-egy egy Citroën Amit kap az autógyártótól, a 45 kilométer per órás végsebesség és a 70 kilométer körüli hatótáv itt bőségesen elég lesz. Az önkormányzathoz két E-C4-es személyautó és egy elektromos Spacetourer kisbusz, a helyi energiaszolgáltatóhoz pedig egy E-Jumpy furgon kerül.

A Citroën és Chalki szigetének együttműködésében valósul meg a görög sziget elektrifikációja Forrás: Citroën/YouTube.com

A Citroënnek ez jó reklám, mert az ide látogató turisták lépten-nyomon a francia márka termékeibe botlanak majd, Chalki pedig ökoszigetként juthat némi figyelemhez – összegez a kísérletről beszámoló Totalcar online autós magazin.

A Totalcar írt nemrég Astypalea szigete és a Volkswagen-csoport együttműködéséről is ebben a cikkben

Neked ajánljuk
Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: totalcar.hu
Vissza
Hírfolyam