2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Metró épül Kolozsváron

Az önkormányzat november 22-i ülésén meghozott döntése szerint metró épül Kolozsváron. A 21 kilométeres vonalon 19 megálló lesz, és össze fogja kötni Kolozsvárt és Szászfenest. A beruházás előreláthatólag 2,053 milliárd euróba kerül majd – számolt be róla az index.hu hírportál az MTI híradása alapján.

A kolozsvári önkormányzat a hétfői rendkívüli ülésen elfogadta a kolozsvári metró megvalósíthatósági tanulmányát.

A metróvonal a tervek szerint a főteret is érintve, kelet–nyugat irányban fogja átszelni a várost és az agglomerációt, és 19 megálló épül rajta. A másfél percenként járó, háromvagonos szerelvények Kolozsváron 14,7 kilométert, a várostól nyugatra fekvő, mintegy negyvenezer lakost számláló Szászfenes területén 6,3 kilométert tesznek majd meg – részletezte az index.hu cikke.

A metrókocsikon a tanulmány szerint óránként legfeljebb 21 600 fő fog tudni utazni.

Kolozsvár Fő tere a Mátyás-szoborral, a tervek szerint itt lesz a metró egyik megállója Fotó: MTI/Kiss Gábor

A metróépítés 128 hónap alatt valósulhat meg. Ebből az előzetes tervezésre szánt 18 hónap már letelt. Jövő év végéig kell lebonyolítani a tervezők és kivitelezők kiválasztását, ezután kezdődhet az építkezés, amelyre nyolc évet szánnak.

A projektet EU-s forrásokból, a szállításügyi tárcától származó kormányzati forrásokból, illetve Szászfenes és Kolozsvár önkormányzatának saját forrásaiból finanszírozzák – húzta alá az index.hu az MTI információira támaszkodva.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam