2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban

Az új járműveket a megyeszékhelyek a Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 8,6 milliárd forintos támogatásával szerezhetik be, és Győrben, Egerben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon és Szegeden állnak majd forgalomba – jelentették be sajtótájékoztató keretében.

A támogatási szerződést a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. konzorciumával kötötte meg a Humda Zrt. november 30-án, kedden, Budapesten. Weingartner Balázs, a Humda Zrt. elnök-vezérigazgatója a társaság céljának nevezte egy kifejezetten a Volánbusz lehetőségeit maximalizáló stratégia megalkotását.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a szerződés aláírása apropóján elmondta:

a közlekedés az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó szektor, az összes kibocsátás 20 százalékáért felel. A klímaváltozással kapcsolatban a kormány feladata pedig a kiváltó okok megfékezése és a helyzethez való alkalmazkodás támogatása.

Egy zöldbusz vitte a résztvevőket a Humda Zrt., valamint a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. alkotta konzorcium közös sajtótájékoztatójára 2021. november 30-án Fotó: MTI/Kovács Attila

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Közlekedési Zrt. elnök-vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a vállalat 2018 és 2021 között 1700 új autóbuszt szerzett be, amelyeket főként helyközi viszonylatokban használ, és ezzel több tízezer tonna szén-dioxid kibocsátását előzi meg. A Zöld Busz Programnak köszönhetően hat megyeszékhely 80 százalékos támogatással juthat hozzá 60 elektromos buszhoz 2022-ben.

Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 tisztán elektromos autóbusz állhat forgalomba 

– sorolta az elnök-vezérigazgató.

További 40 busz már dolgozott a budapesti nagyrendezvényeken, januártól ezek a fővárosi agglomerációs közlekedésben állnak munkába.

A fenti hat megyeszékhelyen túl Miskolcon 10, Pécsett 8, Veszprémben 5 elektromos autóbusz és a töltőinfrastruktúra, Szegeden pedig 4 önjáró trolibusz beszerzésére nyílik lehetőség 2022-ben – tette hozzá a sajtótájékoztatóról beszámoló MTI.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam