2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új elektromobilitáshoz kapcsolódó beruházásokról érkezett hír

Újabb gigantikus méretű, elektromobilitáshoz kötődő beruházás érkezik Magyarországra: az EcoPro BM, a világ egyik legnagyobb katódgyártó vállalata Debrecenben létesít katódgyárat. A debreceni üzem az EcoPro legelső Koreán kívüli gyára lesz, és Európa első katódgyára is egyben.

A villanyautosok.hu elektromos mobilitással foglalkozó szakoldal vette észre, hogy az éppen Szöulban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december 8-án, szerdán délután a Facebook-oldalán jelentette be a 264 milliárd forint értékű beruházást. A gyár első ütemben 631 új munkahelyet fog létrehozni Debrecenben, és tovább erősíti hazánk szerepét az európai elektromosautó-gyártásban – fogalmazott a miniszter.

A minisztérium közleménye szerint a hajdúsági városban évente 108 ezer tonna katódot fognak előállítani, ami 1,35 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához elegendő mennyiség. Az építkezés első fázisa várhatóan 2024 második felében, a második fázis pedig egy évvel később fog elkészülni – írta a beruházásról a villanyautosok.hu.

A képen az látható, amint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Linde Gáz Magyarország Zrt. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján mond beszédet a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, 2021. november 23-án Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter Szöulban tárgyalt három másik, Magyarországon már jelen lévő vállalat vezetőivel is.

Az elektromos autók akkumulátorainak alkatrészeit gyártó Bumchun vállalatnak egyetlen Koreán kívüli gyára van, mégpedig Salgótarjánban, ahol 148 fő áll alkalmazásban. A velük való egyeztetés témája a salgótarjáni gyártóbázis bővítése volt. A négy újonnan tervezett gyártósor több száz új munkahelyet fog teremteni – olvasható Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

Neked ajánljuk
Az újautó-piac zsugorodott, a tisztán elektromos autók értékesítése kilőtt Már csak kis kerülők beiktatásával lehet ingyen autózni az Adriára Így fogadja be a táj az autógyárat A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam