2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Norvégiában a jövő elkezdődött – De vajon tényleg szép és fényes?

2021 novemberében a norvég piacon az újautó-eladások 73,8 százalékát tették ki a tisztán elektromos járművek. Ha a hibrid és plug-in hibrid járműveket is figyelembe vesszük, a zöldautók piaci részesedése már 94,9 százalékos. Norvégia 2025-re szeretné betiltani a belső égésű motorral szerelt autók értékesítését.

100 eladott autóból tehát 5 volt fosszilis üzemanyaggal hajtott a skandináv országban novemberben. A norvégok kedvenc újautómárkái a következők voltak a napi.hu cikke szerint:

  • Tesla Model Y: 1013 darab,
  • Tesla Model 3: 771 darab,
  • Volkswagen ID.4: 725 darab,
  • Audi Q4 e-tron: 661 darab,
  • Nissan Leaf: 655 darab.

Teslákból ráadásul egy nagyobb szállítmány érkezik az év végére az északi országba, így akkor még a mostaninál is jobb eredményeket érhet el az amerikai márka a norvég piacon – hangsúlyozta a gazdasági híroldal az Electrek szakportálban megjelent gyorselemzésre támaszkodva.

Egy Tesla Model S Sandefjordban, Norvégiában Fotó: Emil Døsen fotója az Unsplash-en

Norvégia az elektromobilitás terjedésének felgyorsítása terén meglépte, amit mások nem mernek: nem az elektromos autók vásárlását támogatja, hanem a belső égésű motorral szerelt járművekét bünteti – mutatott rá a napi.hu.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy Norvégiában könnyebb ilyen radikális intézkedéseket hozni, hiszen rendkívül magas az életszínvonal. Amit viszont nagyban köszönhetnek a földgáznak és a kőolajnak.

Norvégia a legnagyobb nyugat-európai gáz- és olajkitermelő ország, a kőolaj az ország exportjának 40 százalékát és a GDP 14 százalékát teszi ki 

írta nemrég a qubit.hu tudományos oldal. A 2021 őszén felállt új norvég kormány pedig ki is áll a kőolaj és a földgáz mellett. 

Neked ajánljuk
Rekord: az eladott új autók kétharmada elektromos volt tavaly Norvégiában Egyre jobban szeretik a magyarok az elektromos autókat Itt a világ első teljesen elektromos, autonóm teherhajója Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam