2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a magyar ALDI első elektromos kamionja

Az ALDI Magyarország a WIN Capital Kft.-nek köszönhetően a magyarországi kiskereskedelmi cégek közül elsőként állít napi rendszeres forgalomba e-kamionokat, hogy ezekkel szolgálja ki üzleteit. Mindkét vállalat számára kiemelten fontos stratégiai cél a fenntarthatóság.

Az első elektromos kamion – egy nyergesvontató – még idén év végén munkához lát a biatorbágyi logisztikai központban.

A nyergesvontató eredetileg dízelüzemű volt, a teljes hajtáslánc átalakításával és az akkumulátorok beépítésével vált elektromos meghajtásúvá. A jármű az átalakulás során mit sem veszített hasznos teherbírásából, akár 24 tonna áru elszállítására képes – számolt be az áttörésről az e-cars.hu.

A kamion egy töltéssel 200 kilométert tud megtenni, és 2 óra alatt tölt 100 százalékra az akkumulátora.

Az elektromos hajtás már egyetlen nyergesvontató esetében is mintegy 3600 liter üzemanyag megtakarítását eredményezi majd havonta, egyúttal havi 13,7 tonna lokális szén-dioxid-kibocsátás megelőzését is biztosítja.

Az első kamion a Budapesten és Pest megyében található boltokat fogja napi szinten áruval ellátni.

Az ALDI áruházlánc szigetszentmiklósi üzletének kivilágított kirakata Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

„Üzleteinknél a napelemek telepítése, áruinknál a csomagolóanyag-felhasználás csökkentése, épületeinknél a zöldáram használata példamutató környezetvédelmi intézkedés. A logisztika területén pedig elektromos teherautókat állítunk forgalomba, egyúttal elkezdjük a töltőinfrastruktúra fejlesztését mind biatorbágyi központunkban, mind az üzleteknél, így tovább növelhetjük majd a járművek hatótávolságát, és még több áruházunkat tudjuk lokális károsanyag-kibocsátás nélkül áruval kiszolgálni”

– nyilatkozta az ALDI Magyarország és a WIN Capital Kft. közös sajtóközleménye szerint Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

„Ezt azt jelenti, hogy az iparágon belül az ALDI Magyarország Bt.-vel elsőként csatlakoztunk az elektromos forradalomhoz, és elmondhatjuk: élen járunk a fenntartható fuvarozásban”

– hangsúlyozta az eredménnyel kapcsolatban Szemerey Loránd, WIN Capital Kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

A villanyautosok.hu ki is próbálhatta a WIN Capital kamionját, az élménybeszámoló és a tesztelés során készített rengeteg fotó ide kattintva böngészhető.

Neked ajánljuk
Az újautó-piac zsugorodott, a tisztán elektromos autók értékesítése kilőtt Már csak kis kerülők beiktatásával lehet ingyen autózni az Adriára A második elektromos koncepcióautóját mutatta be a Sony a CES-en A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: e-cars.hu
Vissza
Hírfolyam